Едва ли от днес ще можем да изписваме безплатни лекарства срещу COVID. Процедурата и по-дълга и сложна. Това заяви пред БНТ председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област д-р Костадин Сотиров. 

"Това решение на Здравната каса  е стъпка в правилната посока, но то е само намерение, което Надзорният съвет на НЗОК трябва да изпрати до Управителния съвет на Лекарския съюз. Касата  не е началник на семейните лекари, тя не може да ни заповядва. Ние сме договорени партньори съгласно Закона за здравето и трябва да проведем преговори и да подпишем необходимите документи", заяви д-р Сотиров.  Медикът призова хората да не търсят джипитата, защото няма как да получат рецепти за безплатни лекарства.  Те  ще бъдат електронни, но от тях ще могат да се възползват само здравноосигурените пациенти. В момента  се  изписват само от медиците в обособените в COVID зони.

Доктор Сотиров добави, че с въвеждането на изискването за зелен сертификат броят на желаещите да се имунизират са е увеличил. Самият той вече е поставил над 1300 дози ваксини.

"Време да се поставят и ваксините срещу грип. Вече започнаха да ни  ги доставят", каза още шефът на пловдивските джипита.

Според него ако човек е решил да се имунизира и срещу коронавирус срокът между поставяне на двете ваксини трябва де е поне 14 дни.