Едно красиво и крехко момиче от Банско вече 2 г. се бори за живота на болни с коронавирус в Англия. Нези Икономова от години живее с родителите си там, работи в болница и учи медицина. Тя е внучка на емблематичната банскалийка Незабравка Икономова - дългогодишен шеф на обредния дом, самодейка в читалището и управител на почивната станция на ДКП.

Ето какво написа днес Нези в профила си във фейсбук:

"Изчетох много постове и коментари за COVID-19 и ваксините. Не бих повтаряла повечето от абсурдизмите, на които съм свидетел 18 месеца, но:

1. Казвам се Нези и живея в Англия. Работя в Worcestershire Royal Hospital, отделение Сериозни белодробни болести. Част от него е безопасно изолиран за пациенти с COVID-19. Аз и колегите сме минали през обучения и тестове за маски, които ни предпазват от БЛИЗЪК контакт с тях. Под близък имам предвид за медикаменти, лична и хигиенна грижа - все неща, за които е нужно да сме съвсем близо до болните.

2. Преди ваксините имахме 10-18 души, които имаха нужда от грижа и наблюдение половин-един час. Не изглежда много, нали? Представете си, да измерите кръвно, пулс, процент кислород в кръвта, температура, вдишвания за 1 минута и процент на съзнание всеки 30-60 минути. Представете си тази дейност за 18 души. Не изглежда лесно, нали? Като прибавим, че един от тях може да се влоши, а не дай си Боже двама-трима наведнъж!

3. Отделението е една стъпка ПРЕДИ реанимацията. Пациентите при нас имат нужда от high flow кислород, CPAP машини, които изпомпват кислород с налягане в дихателните пътища. Маски има в различни размери, от частично до пълно покритие на лицето. Следващият вариант за лечение е интубация или трахеостомия, които се извършват в реанимация. При тях ден лечение с тръбите, било във или през гърлото, се равнява на седмица възстановяване. Много пациенти с COVID-19 са в отделението над 15 дни. Цялата човешка система се забавя. Някои имаха нужда физиотерапевти да им покажат как да ходят отново. 

4. Нормалният процент на кислород в кръвта е 96-100%. При белодробни болести варира при 88-92% или над 94%. Нормално вдишванията в минута са 15-20, а при над 20 има проблем. Представете си пациент, който поддържа 87-88% с маска за 100% кислород под налягане и вдишвания над 25 (имали сме и с 40 в минута). За да се нахрани, са нужни две сестри. Една да държи храната (пюрета, за да се преглъща лесно) и другата да махне маската и да я сложи щом поеме хапка в устата си (дъвчене, преглъщане става с маската на лице). А той е на легло и не се движи. При движение състоянието се влошава драстично, да не говорим за ставане и две-три стъпки от легло до стол.

5. Какво става когато той няма никакъв шанс да оцелее без 100% кислород 24/7? Дават се медикаменти (със съгласието на пациент, семейство и т.н. Не е процес и решение за 10 мин.) Те го успокояват, премахват болката, за се намали стресът от махане на маската, за да може този човек да си отиде в мир, без болка и страдание, без посиняване до смърт от липса на кислород или още по-страшни варианти. Ние говорим със семейството, държим ръка, мием лице, насърчаваме, опитваме се да обясним защо той ще умре САМ, тъй като е опасно да пуснем семейството вътре. Докато вършим работа, за която никой никога не си е и представял да има нужда да ни подготви, маските ни се впиват в кожата, оставят рани и синини, умираме от жажда, тъй като вътре не може да се пие и яде. Краката са ни изтръпнали от стоене и преглеждане на тестове, мерене на кръвно, пулс и т.н.

6. След смяната сваляме предпазното облекло, махаме маските, мокри от сълзи и пот. Всичко се изхвърля в контейнери, мием ръце, дезинфекция и отиваме вкъщи при любимите хора, надявайки се, молейки да не занесем вируса при тях. И все пак много от нас се заразиха и минаха през ада.

7. Броят на пациентите намаля след ваксините от 18 до 5, от 5 до 2-3. Има и ваксинирани поради простата причина, че ваксините не ПРЕДОТВРАТЯВАТ заразата. Те са възможност да се изкара вирусът по-леко, с по-малко усложнения. Това е различно при всеки - съпътстващи заболявания, имунна система, т.н. Никой не е споменал, че ваксините предоставят пълен имунитет. Има ваксини за други болести като дребна и едра шарка, туберколоза и т.н. Погледнете лявото си рамо, имате белег от една. Никоя обаче не предоставя пълен имунитет. може да се заразиш,, но възстановяването е много по-леко.

8. Нямам никаква полза от предоставяне на фалшива информация. Нали и аз имам познати, близки и семейство в България. Колко лъжи прочетох, колко различни конспирации. Най-голямата глупост и една от причините да напиша това е еврейската звезда, която пускат с надпис Не Ваксиниран. Звездата, носена от евреите през Втората световна война. Знаем какво се случи с повечето от тях. Да се сравни нуждата на ваксина срещу смъртоносен вирус с геноцид е абсурд. Казвам като човек, който ще бъде завинаги белязан от ужаси, видени през пандемията, смърт, болка, сълзи - ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ! 

9. Ако сте от хората, които предпочитат ‘’Око да види, ръка да пипне’’, идете да помагате или да работите в болница. Има нужда от всякаква помощ, дори да не сте медик. Не вярвайте на измислена информация, за да всее страх. Недейте да говорите и да съветвате хора по теми, с които не сте запознати и нямате капка знания освен вестниците, новините и фейсбук.
Мир и любов!"

Нези Икономова в болницата в Лондон. СНИМКИ: ФЕЙСБУК
Нези Икономова в болницата в Лондон. СНИМКИ: ФЕЙСБУК