Международен екип от медици описва в сп. "Нейчър проучване защо някои хора са устойчиви на инфекцията от SARS-CoV-2, съобщи "МедикълЕкспрес".

Според учените пандемията е показала забележително разнообразие на човешките реакции към вирусите - някои хора не проявяват симптоми, а други се разболяват тежко и умират. Някъде само един от семейството остава незаразен, а останалите боледуват. Другаде хора които работят в рискова среда, но не се разболяват.

Не знае на какво се дължи разнообразието от имунни отговори на инфекцията, но има някои теории. Например, че хората от кръвна група 0 я прекарват по-леко. Някои белтъци в тялото са по-слабо или по-силно активни при среща с коронавируса. А той се нуждае от белтък с рецептори като ACE2 или TMEM41B. Ако човек няма такива рецептори, вирусът не се размножава.

Авторите нпредлагат изследване на разнообразието от имунни отговори на SARS-CoV-2 с хиляди доброволци, които смятат, че би трябвало да са заразени - например членове на семейства, в които само един не е болен.

В момента е в ход такова изследване с 400 души.