Свалените европейски зелени сертификати през портала на Националната здравна система са над 56 000 според "Информационно обслужване". Най-активни са били изтеглянията между 9 и 13 ч., когато системата е отчела по 7500 на час. Вече са изтеглени над 1 255 млн. сертификата. Общият брой на поставените ваксини днес е почти 20 000, съобщи БТА.

Това е поредният ден, в който потребителите свалят активно сертификати, въпреки продължаващите с нова сила и интензитет злонамерени действия от типа "отказ от услуга" (DDoS). Следобед екипите засекли опит за блокиране на системата. Били засечени близо 30 млн. заявки в секунда към портала https://www.his.bg/ - безпрецедентна атака за България. Няма опити за пробив и намеса в системата и изтичане на данни на потребители.

"Продължаващите втори ден злонамерени действия имат за цел да нарушат ваксинационния процес и са пряка заплаха срещу държавата и медицинския персонал", каза шефът на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов. По думите му компанията е осигурила възможно най-ефективната и модерна защита от подобни действия и отблъсква атаките.

От 25 октомври след 14 ч. всички граждани, доказано преболедували COVID-19 с положителен антигенен тест и регистрирани с COVID-19, могат да изтеглят свое удостоверение от https://www.his.bg/bg/dgc. То ще важи само за България 365 дни от датата на теста.