Има ли почва зеления сертификат в квартал "Изток" в Кюстендил? Градът е в тъмночервената COVID зона, а кварталът при първата вълна бе затворен с КПП. На фона на високата заболеваемост - как хората посрещат влезлите в сила нови мерки? Екип на NOVA провери и се сблъсква с пълното недоверие към ваксините, сертификатите, имунитета и въобще към здравната система.

„Това е целта – да могат да убиват хората. Докъде се разбра, че самолетите пръскат вирус, сега ваксините са от същото отстояние. С ваксините искат да ни убиват. Казват, ако не е ваксината – демек ти си болен. Като ме гледате, здрав съм, а ваксината, като ми я бият най-много, максимално говорим, един месец и ме ликвидира, както съм здрав и прав”, смята жител на квартала. Доводите му обаче дочу бившият кмет на квартала Арсо Илиев. Той се приближи и показа, че е ваксиниран.

След това влезе в спор „за” или „против” ваксините и сертификатите. Подобни спорове обаче са рядкост. Защото противниците на ваксините са много повече. Поради тази причина масово е и недоволството от зелени сертификати.

„Плаши ме, че ще има глад, ще има мизерия, щом не ни пускат по магазините. Как ще ходиме да пазаруваме. Щом не ни пускат по големите магазини, няма да пазаруваме. Ще си седиме и дома и ще ядеме сух хляб”, смята друга жителка.

Със сертификати почти никой не мисли да се сдобива. Нито чрез ваксина, нито чрез тест. Проверки не стряскат никого. Ваксините били причинявали аномалии. Разбрали го от разкази на познати.

„Едно момченце си направило ваксина тук и слагал една лампа и светеше. Да, честно ти казвам! Там, където му е ваксината, свети”, разказва жена. Хората са загубили доверие и в болниците, а заболеваемостта сега е висока.