Няма да направя постъпления антителата да станат критерий за издаване на зелен сертификат, докато няма научни данни. Те в момента се изследват по различни методики, няма една призната. Тестовете за антитела не са стандартизирани. Това каза проф. Мира Кожухарова, епидемиолог и съветник на здравния министър, пред "Нова нюз".

Според нея не се предвижда сертификатът да отпадне, а ограниченията както могат да станат и по-строги, при спадане на заболеваемостта може и да бъдат облекчени.

"Ако не проработи зеленият сертификат, това би означавало, че дадено заведение няма как да бъде отворено. В момента те нямат право да работят, ако персоналът и клиентите не са ваксинирани, това е частичен локдаун", обясни Кожухарова.

По темата за новите мерки, които бяха въведени от днес, тя смята, че не е бил необходим гратисен период, тъй като такъв вече е бил даден след първата заповед за налагане на ограничения на 2 септември.

"В нея е описано, че се ограничава капацитета на редица структури, ако нямат сертификат. Няма нищо изненадващо, всичко, което сега е описано, го съдържаше и предната заповед", подчерта тя

Проф. Кожухарова няма притеснения от недостиг на ваксини, защото има достатъчно количество от всички.

По нейните думи между 1800 и 2000 души умират от COVID всяка седмица.