"След много запитвания и по предложение на омбудсмана, предлагаме и общопрактиващите лекари да могат да издават рецепти за безплатни лекарства за пациенти с доказан коронавирус. Това ще влезе в сила в момента, в който Надзорният съвет вземе решение и се подпише от УС на БЛС”, съобщи в интервю за Нова телевизия проф. Петко Салчев, директор на Националната здравноосигурителна каса.

Той каза още, че е изпратил предложение в петък да бъде взето решение, което да бъде предложено на УС на БЛС, а именно лечебните заведения, които лекуват COVID и имат над 10% заети легла, определени от РЗИ, на базата на определените стойности за септември, които са завишени, отчитайки дейността си, тя да се заплати. А до тази най-висока стойност, която е определена, да бъдат заплатени тези средства, за да може те да посрещнат увеличените сметки за ток, лекарства, кислород и лечението на пациентите.

„От следващия месец парите, които ще бъдат изплатени на тези, които са на първа линия, няма да бъдат 1000 лв., а 1200 лв. Тези средства ще бъдат изплатени на тези, които имат пълен работен месец. Парите се забавиха с няколко дни, докато изчаквахме трансфера, но те вече са изплатени”, посочи още шефът на НЗОК.