Често срещаните петънца в очите, които разговорно се наричат лунички по подобие на тези върху кожата, изглеждат плашещи, но обикновено са безопасни. Медицината ги определя като пигментни лезии или като невуси по аналогия с кожните бенки - “невус” означава бенка. Някои от лезиите се забелязват лесно. Други са

разположени в задната част

на окото, където никой освен

лекаря специалист не ги вижда

Няма голям риск те да повлияят на зрението или да причинят проблеми. Но има една малко вероятна, обаче много рискова ситуация, поради която офталмологът да препоръча да се наблюдават - ако има съмнение за нетипични клетки.

Причините за появата на очните лунички не са съвсем ясни. Смята се, че освен генетична предразположеност роля има основно ултравиолетовата радиация. Тя уврежда деликатните клетки на очите по начин, подобен на въздействието върху кожата.Смята се, че слънчевите очила могат да намалят вероятността безобидният невус да се изроди в тумор. И със сигурност ограничават рисковете за катаракта (така нареченото перде) и други сериозни очни проблеми.

Когато за първи път види луничките, очният лекар може да поиска да им направи снимка с обикновен фотоапарат или още по-добре - очен скенер. Може да се наложи през 6 месеца да се насрочват контролни прегледи, за да се следи дали петънцата не се променят на вид и големина. Ако след няколко години все още изглеждат като в началото, вероятно офталмологът ще препоръча годишни прегледи.

Както и при кожните лунички,

светлите хора са

по-предразположени

към образуване на пигментни петна и в очите. За тях се препоръчва по-стриктна фотозащита особено на море или планина, където ултравиолетовата светлина е по-силна заради отразяването от водата и пясъка и съответно поради значителната надморска височина.