Тренирате редовно и се надявате на топ фитнес резултати, които не се изразяват само с красивия външен вид, но с доброто здраве, което да ви държи винаги в кондиция? Нужен ви е суроватъчен протеин! А какво всъщност представлява този суплемент? Именно в тази публикация ще разберем. Ако до този момент все още не сте се информирали за ползите от приема на това вещество, със сигурност ще ви бъде интересно да разберете повече за неговия принцип на действие, дозировка и съдържание. Нека започваме.

Какви са ползите от суроватъчния протеин

Навярно ви е известно, че за мускулния растеж са нужни качествени протеини, които, ако не приемаме в достатъчни количества посредством храната, можем да си набавим чрез добавки на прах. Така тяхното полезно действие ще се разгърне на максимум, но най-вече в периода, когато изпълняваме фитнес тренировките си и целта ни е да изваем оформено и стегнато тяло.

Освен за растежа на мускулите добавките със суроватъчни протеини помагат и за изгарянето на мазнините, за по-ефективното и бързо възстановяване на тялото след проведената тренировка, както и за подпомагането на метаболизма. Тези три негови действия го класират като една от най-купуваните спортни добавки – както от жени, така и от мъже.

Какво съдържа

Суроватъчният протеин съдържа аминокиселини и се усвоява много лесно от организма. Друга негова разновидност е казеинът, който отново се извлича от млякото, но при него се наблюдава по-бавно усвояване, което го прави подходящ за консумация през нощта. Ако търсите оптимален ефект от приема на протеин, заложете именно на суроватъчния, който е известен с най-краткото си време за усвояване, за разлика от други негови аналози, като соев, оризов, яйчен и др. Съдържанието му включва незаменими (есенциални) аминокиселини и други полезни вещества, които зависят от конкретната формула и марката.

Как се приема

Предвид факта, че е почти невъзможно да си осигурим суроватъчен протеин само и единствено чрез храната, е силно препоръчително да се замислим за прием на специални суплементи, които се предлагат под формата на шейкове и са изключително приятни за консумиране. Тяхното качество е много високо, което носи след себе си и редица ползи за здравето ни. Как да ги употребяваме правилно? Ето няколко начина:

- Преди тренировка – цели се обновяване на тъканта на мускулите и повишаване на енергийните запаси. Можете да пиете шейка си веднага след ставане от сън, което успешно замества обичайната закуска;

- След тренировка – спомага за мускулния растеж и възстановителните процеси в организма. Препоръчителното време за употреба на протеинов шейк в този случай е до 45 минути след физическо натоварване. Добро решение са изолатите, при които концентрацията на белтъчини достига до над 90%;

- Преди лягане – 30 грама са напълно достатъчни, за да се осигурят нужните на тялото аминокиселини.

Дозировката на суроватъчната добавка лежи на принципа “два грама на килограм телесна маса”. Мнението на повечето фитнес инструктори е, че не е добре да се превишава препоръчаното количество, тъй като високите дози могат да доведат след себе си неблагоприятни симптоми като диария, гадене, коремни спазми и др.