За момента няма да има спиране на плановия прием в болниците, каза пред журналисти директорът на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев след среща с директорите на столични болници. По думите му срещата е била конструктивна, били са дадени сериозни и смислени предложения, които след консолидиране с всички болници, незабавно ще бъдат изпратени в Министерството на здравеопазването за коментар, за да може бързо и качествено да се приложат на територията на София. Заповедта за новите противоепидемични мерки се очаква днес или най-късно утре сутринта.

В София над 51 на сто от медицинския персонал е ваксиниран и голяма част от тях са преболедували.

Информацията в електронната платформа, която се обновяваше на всеки три часа за наличните свободни легла, ще се обновява при всеки прием на болен, така че да не се натоварват линейките на спешна помощ и екипите да са наясно къде могат да закарат пациента.

Увеличаване на броя на леглата ще има, тенденцията е общият брой на ковид-леглата да е около 30 на сто от общия брой на леглата в дадена болница, обясни още Пенчев. По думите му предстои преструктуриране на клиники и пренасочване на персонал.