За 15 минути с ултравиолетови лъчи робот дезинфекцира болнична стая. Той вече действа в пловдивската МБАЛ "Св. Мина". Високотехнологичното устройство е доставено по спечелен проект, обясни директорът проф. Петър Петров. В негово присъствие роботът беше пуснат в действие. Наблюдаваха го шефът на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, представителят на фирмата производител Момчил Кръстев, лекари, медицински сестри и санитари.

"Доволен съм, че в разгара на четвъртата вълна разполагаме с такова устройство, с което ще намалим до минимум риска от зарази в болницата. Това ще допринесе за повече сигурност за персонала и пациентите", допълни проф. Петров.

С едно зареждане на батерията машината работи 4 часа и през това време може да дезинфекцира до 20 болнични стаи. Роботът се управлява дистанционно и докато действа, около него не трябва да има хора. След като приключи  дезинфекцията в болничната стая, веднага може да се започна работа в нея, обясни Кръстев.

МБАЛ "Свети Мина" стана втората  болница в Пловдив, които разполага подобен  робот. През август месец с такъв се сдоби УМБАЛ "Свети Георги".

Ултравиолетовите лъчи на робота унищожават вируси и микроби.
Ултравиолетовите лъчи на робота унищожават вируси и микроби.