Заповед с нови мерки ще има до ден-два, а те ще влязат в сила до края на седмицата, обяви здравният министър Стойчо Кацаров пред журналисти.

Днес съветът по епидемиология обсъди нови мерки срещу COVID-19, но Кацаров не знаел какво е решил - излязъл, за да не влияе на експертите.

По-рано през деня заместникът му Александър Златнов съобщи, че се обмисля въвеждане на зелен сертификат за лекарите, социалните работници и учителите.  Просветният министър коментира, че не възразява учителите да представят сертификат или отрицателен тест, но това можело да се въведе най-рано сред месец.

Учениците няма да бъдат засегнати от изискванията.

Излязох от срещата, за да няма никакви съмнения с политически влияния, каза Кацаров. С министър Денков нямаме никакви различия за мерките в училищата. 

Нараства броят на болните, смъртността е висока и се налагат още мерки.  Освен най-успешната - ваксинацията, другата са физическите ограничения, каза министърът. 

  На въпрос за пълните болнични легла и линейките, които обикалят, без да могат да настанят пациенти в болниците, Кацаров обясни, че заместникът му вече трябва да се е срещнал с директора на РЗИ София и директора на спешния център, за да разясни недоразумението. Министърът имал справка с леглата в болниците, според която легла е имало.  

Ситуацията с леглата обаче е динамична, направи уговорка той. Получавал на всеки 3 часа актуализирана справка.