Изследване на университета на Бирмингам установи, че контрацептивите снижават риска от диабет при една четвърт от жените с кисти на яйчниците, съобщи "МедикълЕкспрес".

Резултатите от изследването също така показват, че жените със синдром на поликистозни яйчници са изложени на два пъти по-висок риск от диабет тип 2 или дисгликемия. Информацията е на БТА. 

Поликистозният овариален синдром засяга около 10 на сто от жените по света и се свързва с множество други заболявания в дългосрочен план като рак на матката, сърдечносъдови болести и омазнен черен дроб.

Жените, страдащи от поликистозни яйчници, често не успяват да контролират наддаването на тегло и клетките им обикновено реагират по-слабо на инсулина. Това може да доведе до увеличени нива на кръвната захар и да накара организмът да произвежда повече инсулин, което води до повече андрогени. Те пък увеличават инсулиновите нива и така се навлиза в омагьосан кръг.

Учените от Бирмингам съвместно с изследователи от университета на Коломбо,Шри Ланка и на канадското висше учебно заведение "Макгил" са установили, че употребата на орални контрацептиви намалява с 26 на сто вероятността от развитие на диабет тип 2 и преддиабетно състояние при жените с поликистозни яйчници.

Резултатите са публикувани в сп. "Дайъбитис кеър".