Огромен транспарант в центъра на София твърди, че ковид пандемията е измама, а ваксините - убийци, съобщи БНТ.

Общината обясни, че плакатът може да стои на пл. "Народно събрание" , защото е част от протест, за който има уведомление съгласно закона. Кметът на района обаче смята, че той е незаконен и е подал сигнал. Прокуратурата го проверява.

Плакатът е на още неучредена партия. Според него COVID-19 е измама. Друг обявява война на ваксините. Двата плаката привличат погледите на минувачите. Някои спират да прочетат, други ги снимат. 

Според общината авторът на плакатите подновява уведомлението си до кмета Фандъкова на две седмици и според закона за митингите и събранията - всеки може да го прави като увеедоми общинските власти.

"Текстът е абсолютно недопустим. Освен език на омразата и призоваване на смърт, той противоречи изрично на закона в който се казва, че по време на епидемия действия, застрашаващи народното здраве, трябва да бъдат забранявани", каза Трайчо Трайков, кметът на "Средец".

Той е пратил писмо с искане за премахване на плакатите.

Плакати със същите послания имаше преди месеци в Русе. Там обаче ги махнаха с мотив "незаконна агитация", понеже съвпаднали с предизборната кампания.