Изследователи в Нидерландия разработват лазерна технология за "практически безболезнени" инжекции без игли, която ще допринесе за преодоляване на страховете при ваксиниране, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Устройството "Бабъл гън" ("Bubble Gun") използва лазер, за да вкара миниатюрни капчици през външните слоеве на кожата, казва авторът на идеята Дейвид Фернандес Ривас, преподавател в университета на Твенте и изследовател в Масачузетския технологичен институт.

Процедурата е по-бърза от ухапване от комар и "не бива да причинява болка", защото не се засягат нервните окончания на кожата, пояснява той и добавя, че това трябва да се изследва по-задълбочено.

"В рамките на милисекунда стъкленицата, която съдържа течността, се затопля от лазера, в течността се създава балонче, което изтласква течността със скорост поне сто километра в час", казва той в интервю от лабораторията си. "Това ни позволява да проникнем през кожата без нараняване. Не наблюдаваме рана или входна точка".

Той очаква откритието му не само да съдейства за това повече хора да се ваксинират, но и за предотвратяване на риска от заразяване със замърсени игли, както и за намаляване на болничните и медицински отпадъци.

Тестовете на новата технология върху тъканни проби са извършени с 1,5 млн. евро грант от ЕС. Ривас казва, че този месец ще кандидатства за финансиране за тестове върху доброволци. Той уточнява, че нов стартъп в сътрудничество с фармацевтичната индустрия ще извърши тестовете и ще се заеме с маркетинга на "Бабъл гън".