Най-често срещаните очни заболявания са свързани с напредналата възраст, генетични мутации, усложнения от хронични сърдечносъдови и метаболитни проблеми и начина на живот. Очевидно е, че половината от факторите са предотвратими.

Един от начините е чрез правилен хранителен режим да осигурим на очите вещества, които подпомагат здравето им и забавят ефектите на остаряването.

Спори се дали витамините, или антиоксидантите са по-по-най.

Отговорът на очните лекари разрешава спора дипломатично: и двете, повечето витамини са и антиоксиданти.

В специализиранато списание “Хелт лайн” д-р Атли Арнарсон откроява храните, които очите “обичат” заради съдържащи се в тях специфични вещества.

Лутеинът и зеаксантинът

са жълти каротеноидни антиоксиданти. Те са концентрирани в макулата - централната част на ретината, и играят централна роля в защитата на очите от вредната синя светлина.

Двата антиоксиданта обикновено се срещат заедно в храните. Добри източници са яйчният жълтък, спанакът, зелето, магданозът, грахът, царевицата, червеното грозде. Тези храни може да са допълваща грижа срещу катаракта и макулна дегенерация.

Витамин А

е важен за здравето на клетките, отговорни за възприемането на светлината, известни като фоторецептори. При недостиг на витамина може да се появи нощна слепота и/или сухота в очите.

Той се среща в храни от животински произход - черен дроб, жълтъци, мляко и млечни продукти. Растителни опции са каротеноиди, наречени провитамин А. Най-ефективният вид е бета-каротинът, който се намира в големи количества в зелето, спанака и морковите.

Витамин С

Очите се нуждаят от големи количества антиоксиданти - повече от много други органи.

Витамин С изглежда особено важен, въпреки че липсват контролирани проучвания за неговата роля за здравето на очите. Наблюдателните проучвания обаче показват, че хората с катаракта, които приемат повече храни, богати на витамин С, са в по-малък риск от катаракта. Високи количества се съдържат в чушките, зелето и броколите, в цитрусите.

Витамин Е

подобно на витамин А е мастноразтворим антиоксидант, който предпазва мастните киселини от вредното окисляване.

В ретината са концентрирани мастни киселини, затова адекватният прием на витамин Е е важен за оптималното здраве на очите.

Най-добрите хранителни източници на витамин Е включват лининж масло или смлени ленени семена, бадеми, слънчогледови семки.

Цинк

Очите съдържат високи нива на цинк. Той е част от много основни ензими, включително супероксид дисмутаза, който работи като антиоксидант. Изглежда също, че участва в образуването на зрителни пигменти в ретината. Поради тази причина дефицитът на цинк може да доведе до нощна слепота. А оптималният прием - да забавя ранното развитие на макулна дегенерация.

Естествените хранителни източници, най-богати на цинк, са месото, тиквените семки, фъстъците.

Омега-3 мастни киселини

Има проучвания, според които омега-3 мастните киселини могат да помогнат срещу изсушаването на очите. Добрите хранителни източници на омега-3 включват мазни риби като скумрия, сьомга, сардини, херинга, треска. Вегетариански вариант е лененото семе, но за да се усвоят полезните му мазнини, трябва да бъде смляно непосредствено преди консумацията, иначе твърдите семенца просто преминават непокътнати и изведени от тялото.

Вода

Към всички тези сложни хранителни вещества добавете достатъчно количество проста вода.

Пиенето на повече вода може да помогне за облекчаване на симптомите на сухота в очите. Леката дехидратация често влошава проблемите със сухото око. Това е особено често по време на горещо, сухо и ветровито време.