Пожар се е разразил тази нощ в COVID отделението на болница в Русе, съобщи Нова телевизия. За щастие няма жертви.

Пожарът е избухнал около 4 часа сутринта на последния етаж на болницата. По информация от болницата, дадена на Нова тв, пациентка е махнала кислородната си маска, взела е запалка, за да търси изтърван предмет под леглото. Заради изключителната наситеност с кислород въздухът се е възпламенил и маската се е запалила. В стаята е имало четирима пациенти.

Благодарение на бързата и адекватна реакция на дежурния екип от лекар, две медицински сестри и санитар, пожарът е овладян бързо, чрез пожарогасителите в лечебното заведение и вода.

Само бързата намеса на лекарите и сестрите е спасила както самото отделение, така и пациентите от стаята. Не се е стигнало до евакуация на болните на етажа.

В помещението са обгорели част от леглата, стените и уредите. Четиримата пациенти не са засегнати. Изведени са от персонала в други стаи.

Пожарът е бил много бързо локализиран, стигнало се е само до задимяване.

Пожарната е извикана своевременно от екипа на Спешно отделение, пристигнала е навреме, навреме са пристигнали и служителите от Второ РПУ. На място е пристигнал и заместник-кмета на гр. Русе Димитър Недев.

Ръководството на болницата обмисля да издаде заповед, при постъпване в лечебното заведение, на пациентите да не се разрешава да носят запалителни средства.

От УМБАЛ „Медика Русе“ напомнят, че с кислорода трябва да се внимава много, защото въпреки, че е животоспасяващ газ, той и активно поддържа горенето.