Постоянно увеличаващите се цени на медицинските консумативи доведе до срещи между ръководители на болници и здравното министерство. Кризата обхвана и Чирпан, където общинската болница изпитва затруднения. Директорът на лечебното заведение и председател на Сдружението на общинските болници в България д-р Неделчо Тотев разкрива пред Нова тв, че това е един от най-трудните сезони.

"Нещата сега са още по-усложнени заради поредната вълна на COVID, което донякъде спря потока на другите пациенти, така не можем да си заработим бюджета. Посрещаме сметки, които преди сме плащали трудно, а сега вече става невъзможно. Имаше сигнали от колеги, че това вече е предела", заяви той.

По думите му с 50 и повече процента би се увеличил бюджетът за издръжка на болницата в Чирпан предвид кризата,

Според него има закъснение в заплащането на 1000 лв. за медиците на първа линия. А те се получават на база конкретния график за деня, което представява процент от тази сума.

"Когато лекар отива и консултира пациент в COVID отделение, той го прави за 20 минути, но му се зачита целия ден, ако е имал 6 работни часа, се признават всички, не само периода на прегледа на болния. Умножават се по часовата ставка за месеца и така се получава сумата само за този пациент. Тя се добавя към сумите от прегледи на другите пациенти и общата сума е бонусът накрая на месеца", обясни д-р Тотев.