Бронхиолит, ринофарингит - познатата ни хрема, ангина, гастроентерит, а скоро и грип - сезонните вируси, за които забравихме заради Ковид-19, се връщат със студеното време, предаде АФП.

Всички го забелязват в ежедневието - на работа или в училище - симптоми като кашлица, главоболие, запушен нос са все по-чести, без да са от Ковид.
Във Франция честотата на острите дихателни възпаления се увеличават от септември. Това може да се обясни с циркулирането на вируси, различни от SARS-CoV-2, пише в новия бюлетин на медицинската практика "Сантинел".

Завръщането на сезонните вируси е логично в началото на е.  сента. Но то е в контекста на Ковид. Миналата година заради строгите мерки тези вируси циркулираха по-малко от обичайното. "Много е възможно имунитетът на населението да е намалял", казва епидемиоложката Сибил Бернар-Стоклен в клип, разпространяван от агенция "Обществено здравеопазване". "Заради това намаляване на колективния имунитет към тези вируси епидемиите тази година може да са по-силни". Тя дава пример с бронхиолита и грипа. За да бъдат избягнати, препоръчва да не забравяме предпазните жестове, дори да отслабне епидемията от Ковид.

"Има отпускане, много хора се отказват", казва д-р Фабиен Кошер, която е начело на Френската асоциация по амбулаторна педиатрия. "Трябва да помним основните мерки като строгата хигиена на ръцете. Това е типично за гастроентеричните висуси - те докарват болести на мръсните ръце."

"Миене на ръцете, носене на маска, особено в помещение, проветряване, оставане вкъщи, когато си болен, са много ефикасни срещу тези вируси" - каза Стоклен.

Освен настинки се задава и доста по-опасна болест - грипът, чийто сезон започва през ноември-декември. Здравните власти препоръчват настоятелно ваксинация за старци и хора с крехко здраве, които са и най-застрашени от тежка форма на Ковид-19.