Проучване сред 4150 шведи в продължение на 16 г. не показва никаква вреда от млечните мазнини или повишен риск от инфаркти и инсулти.

След статистически корекции за другите фактори - напреднала възраст, ниски доходи, нездравословен живот, лоши хранителни навици и други болести, рискът е най-нисък при високи нива на мастни киселини (от висок прием на млечни мазнини).

И това не е всичко - други 17 проучвания, включващи общо почти 43 000 души от САЩ, Дания и Обединеното кралство, потвърждават тези открития при други общности от различни народи.

Проучванията показват, че намаляването на млечните мазнини или избягването на млечните продукти изобщо може да не е най-добрият избор за здравето на сърцето. Авторите смятат, че въздействието на млечните храни върху здравето е в по-голяма зависимост от вида - полезните зрели сирена, натурално кисело мляко, масло, а не от съдържанието на мазнини.