Около 30 процента от случаите на коронавирус, които се установяват в Гърция, са деца на възраст 4-18 години, каза пред телевизия Скай ръководителят на гръцката национална служба по обществено здраве Панайотис Аркуманеас, цитиран от БТА.
Той заявява, че епидемичната ситуация в страната е под контрол, а пандемията показва известен спад. В общия брой на новите случаи се наблюдава спад със 7 процента, въпреки че през последната седмица е направен рекорден брой тестове - 1,3 милиона.
Очакванията са през следващите две седмици броят на дневните случаи на заразяване да остане на същите равнища - 2 - 2,5 хиляди.
Аркуманеас обаче изразява безпокойство от положението в Северна Гърция, където степента на ваксинация е по-ниска и съществуват опасения от взрив на разпространението на вируса.
На въпрос как могат да бъдат убедени гражданите да се ваксинират, Аркуманеас казва, че ясното послание е, че ваксините спасяват животи и трябва "да слушаме специалистите, а не социалните медии".
При население около 11 милиона напълно ваксинирани са малко над 6 млн. жители на Гърция, а 6,4 млн. са получили поне една доза от ваксините, показват официалните данни. В страната вече са поставени и почти 20 хиляди подсилващи трети дози.