Като ме разкараха, хората решиха да не се ваксинират

"Имам сериозно основание, както и математиците, да се съмняваме в обявявания брой нови случаи на COVID-19 у нас. Застопориха се на 1600 до 1800. Това не корелира с броя на постъпващите в болници, които са много. Може да станат 3000 на ден новите случаи. За съжаление, и доста умират. Броят им сега е много по-висок, отколкото през пролетта", каза по Нова нюз проф. Тодор Кантарджиев.

Той прогнозира, че пикът на вълната ще е в средата на октомври.

"Като ме разкараха, хората си казаха: Абе тоя ни караше да се ваксинираме, щом го разкарват, няма да се ваксинираме, да видим какво ще стане", каза професорът.

"През пролетта на 2020 г. бяхме на последно място по брой заболели в Европа. Защо казват, че сме се справили зле? Сега има ваксини, имахме и 120 спокойни дни, когато можеше много хора да бъдат ваксинирани, и време за подготовка имаше, лозунги, че нямало да има много болни в болниците, защото сме имали ковид центрове", добави експертът в Столична община..

"Октомври ще е пикът на вълната. Има бавно покачване. Смущава ме малкият брой нови случаи за сметка на починалите" допълни той.

"Френската ваксина е за много ограничен контингент хора, които няма да могат да направят адекватен отговор с другите ваксини поради заболяване или провеждана терапия и по-лесно ще изградят имунитет към синтетичния й белтък", разясни специалистът.

Той гледал да не пречи на правителството с критики. Но не вървели в правилната посока. "Прав е да се чувства засегнат Кацаров. Ние давахме брифинги, той стои по чорапи под юргана и се пази от коронавируса", коментира Кантарджиев.