Все по-често се говори за ползотворните ефекти, които носи кокосовото масло. Може да го срещнете под други названия като суперхрана или чудодеен продукт. Заслужената слава на кокосовото масло не е никак случайна.

Употребата му е широкообхватна благодарение на различните свойства, които притежава плодът на кокосовия орех. Ако се върнем назад във времето, ще открием, че употребата на кокосовите масла е била силно разпространена за козметични цели.

В древна Индия успешно са извличали кокосово масло, което се е прилагало при процедурите за разкрасяване. Присъствало е като ключова съставка в рецептите за намаляване на появилите се бръчки, както и за подхранване и заглаждане на косата.

Ползи и предимства при употреба на кокосовото масло

Благоприятно действие в здравословен аспект:

- При спазване на кетогенен режим кокосовото масло е отлично допълнение поради факта, че съдържа необходимите кетонови тела.

- Особено подходящо е за хора със сърдечни заболявания и високо кръвно налягане, като също така поддържа артериите в добро състояние и ги предпазва от увреждане.

- Фактът, че кокосовото масло се усвоява лесно от организма, играе ключова роля за храносмилането. Именно затова при неговия прием се наблюдава ефекта, който оказва и пробиотикът - превенция срещу стомашни смущения. Което, от своя страна, благоприятства свалянето на килограми, тъй като засилва метаболитните процеси.

- Доказано е също, че кокосовото масло може да повлияе ефективно върху нивата на естроген, когато се наблюдава състояние на хормонален дисбаланс.

- При борба с гъбични инфекции кокосовото масло се явява като алтернативен начин за лечение. Благодарение на съдържащите се наситени мазнини успешно се елиминират различни видове гъбички. Освен това оказва успокояващо действие върху възпаления, породени от гъбични инфекции.

- Продължителният прием на кокосово масло може да спомогне за премахване на камъни в бъбреците.

- Известно е, че чрез консумацията на кокосово масло се усвоява много по-добре калцият, който е важен за костите и зъбите. Кокосовото масло  също така влияе ефективно върху раздразнения, намиращи се в или около устната кухина.

- Способността на мазнините да се преобразуват в енергия прави кокосовото масло подходящо за активни спортисти. Като същевременно снабдява организма с повече енергия и издръжливост.

- При диабетни състояния консумацията на кокосово масло помага за нормализиране на нивата на кръвната захар.

- Благодарение на антимикробното и антибактериалното си действие кокосовото масло е изключително ефективно при борбата с вирусите. Действа укрепващо при спаднал имунитет.

Ползотворните ефекти от употребата на кокосово масло за козметични цели:

- Кокосовото масло често се използва при масажиране, тъй като оказва релаксиращ и успокояващ ефект.

- За груба, грапава кожа или друго подобно състояние външното му прилагане оказва омекотяващо действие. Пример за това е успешното третиране при хронични кожни заболявания като псориазис и дерматити. При акнеично състояние на кожата кокосовото масло може значително да успокои възпалителните процеси. Накратко казано, акнето се появява при наличието на бактерия, а както вече стана ясно, маслото е ефективно при борбата с тях.

- Подходяща грижа е срещу нежелани бръчки, като едновременно с това предотвратява появата на нови такива. Това се дължи на дълбоката хидратация, която е възможна заради успешното проникване на маслото в слоевете на епидермиса.

- Може да се използва и за почистване на макиажа, като успешно замества тоалетното мляко и мицеларната вода. Като краен резултат кожата е почистена и достатъчно овлажнена.

- Кокосовото масло допринася за придобиването на равномерен и здравословен тен. Това става благодарение на слънцезащитните му свойства и хидратиращия ефект. Освен като естествена защита, много често бива използвано като съставка в слънцезащитните продукти.

- Този вид масло намира широко приложение при грижата за косата. Участва като съставка в много измивни и подхранващи продукти за коса като шампоани, балсами и маски. Укрепва значително увредения косъм, като го подхранва и стимулира блясъка и лъскавината.

- Приложено върху скалпа, се бори успешно с излющване и пърхот заради успокояващото действие. Както вече споменахме, кокосовото масло има способността да предпазва от слънчевите лъчи, макар защитата да е ниска. Като освен за кожата се използва и за косата при дълго излагане на слънце.