Д-р Георги Тосев е първият в Европа, провел минимално инвазивна терапия на уретралната стриктура по метода Optilume. Процедурата се извършва амбулаторно, изключително щадяща и с висока успеваемост.

 Нов минимално инвазивен метод за лечение на уретрални стриктури (стеснения на пикочния канал) с балонен катетър с лекарствено покритие (Paclitaxel)  Optilume започва да се прилага в Европа. Методът Optilume е резултат на стратегическата кооперация между водещата компания за диагностични и терапевтични медицински технологии Laborie Medical Technologies и американската фирма Urotronic. Новата техника е регистрирана и одобрена за употреба в ЕС от септември 2020 г., а първата минимално инвазивна операция е проведена от д-р Георги Тосев в Манхайм, Германияв партньорския AmbassadorCenter през януари 2021 г. и показва впечатляващи клинични резултати.  

 

Какво представлява новият метод Optilume

 

При тази иновативна минимално инвазивна процедура балонен катетър с лекарствено покритие (Paclitaxel) (вж. фиг. 1) се вкарва в уретрата и се поставя в областта на стеснението.

Балонен катетър с лекарствено покритие (Paclitaxel)
Балонен катетър с лекарствено покритие (Paclitaxel)

 След това стеснението на пикочния канал се разширява чрез разгъване на балона. Химиотерапевтичната субстанция (Paclitaxel) се резорбира в съединителната тъкан на стриктурата, заобикаляща балона. След това освободенотовещество остава около един месец и спира растежа на тъкан в стеснената област. По този начин се противодейства на развитието и образуването на нова съединителна тъкан.Операцията продължава само 30 минути, като пациентът е под лека обща упойка. Самата манипулация е бърза и дава възможност за възстановяване в рамките на деня. Лечението с Optilumeне налага болничен прием, след операцията се поставя уретрален катетър за 2 дни.

С този метод могат да се лекуват стриктури с дължина до 3 см в предната част( булбарен и пенилен дял) на уретрата (вж. фиг. 2).Актуалните изследвания с проследяващ период до три години показват успеваемост над 75% на оперативното лечение, а рецидивът е сведен до около 25%. Качеството на живот, уринният лъч и остатъчният обем на урината се подобряват значително спрямо изходното ниво. Силата на уринния лъч след 36 месеца е средно над 240% по-висока от тази преди лечението (източник ROBUST 1 Study, UrotronicInc.). 

Единствените минимални странични ефекти, които се наблюдават,са временно парене при уриниране и инфекция на пикочните пътища, която се третира с антибиотици. Няма съобщения за сериозни нежелани дългосрочни последици, причинени от процедурата.

 

Признациза стеснение на пикочния канал:

 

Стриктурата на уретрата е стесняванe на пикочния канал, причинено от нараняване, възпаление или инфекция, което възниква в резултат на прекомерно развитие на съединителна тъкан. Това е причина за затруднения в уриниранетокато слаба струя, повишена остатъчна урина, често уриниране, болка при уриниране или еякулация, както и кръв в урината или спермата. Уретрата е едновременно част от отделителната и от репродуктивната система и нарушенията в нейната форма и функция са важен медицински и социален проблем. Тя значително намалява качеството на живот и може да доведе до усложнения като инфекции на пикочните пътища, възпаление на простатата, задържане на урина или увреждане на бъбреците. Лечението има за основна цел пациентът да уринира със задоволителна струя и да контролира процеса на уриниране.

 

Настоящи други възможности за лечение:

 

Обикновената дилатация (разширяване без прилагане на химиотерапевтично вещество) и вътрешната уретротомия (ендоскопско проведен срез на пикочния канал) се предлагат като минимално инвазивни процедури. И при двата метода е възможен рецидив в поне 50 до 60% от случаите. Те намират приложение най-вече при стесняване на уретрата близо до външния уретрален сфинктер, който разделя уретрата на преден и заден дял (вж. фиг. 2), тъй като всяка друга форма на терапия (напр. долупосочената отворена операция суретрална пластика)би билазначително по-инвазивна и крие сериозни следоперативни рискове.

 При т. нар. отворен метод пикочният канал се разрязва над стеснението и се пришива с парчелигавица (graft) със съответния размер и дължина, взето най-честоот устната кухина.След операцията се поставя катетър, който да поддържа уретрата отворена за около седмица, и втори катетър през коремната стена, който помага за изпразване на пикочния мехур. В зависимост от последващото възстановяванекоремният катетър се премахва след около три до четири седмици. Според локализацията на стеснението операцията може да доведе доповишен риск от инконтиненция (спонтанно изпускане на урина), еякулаторна и еректилна дисфункция, уретрална фистула, нараняване на нервите или пещеристите тела на пениса, болки в устата и прочие.

 Степента на успех при операция с отворен разрез е значително по-висока отколкото при досегашните минимално инвазивни процедури (дилатация или вътрешна уретротомия), но е стресираща за пациента и поставя високи изисквания към опита на лекуващия хирург.Освен това, пациентът е подложен на многочасова операция и подлежи на поне 20-30-дневно следоперативно наблюдение.

  Пикочни пътища

Пикочни пътища

 Заключение

Optilumeе метод с потенциал да промени представите за успешно лечение при стеснение на пикочния канал. Той комбинира предимствата на минимално инвазивната хирургияс дългогодишно разработвани потентни субстанции. Терапията показва забележителни следоперативни резултати по сведения от редица научни проучвания(RobustStudyI). Едно от най-големите предимства на лечението е възможността за амбулаторно, безстресово, провеждане и възстановяване в рамките на часове. Очаква се методът да доведе до значително намаляване на разходите по лечение на заболяването поради сигурното прилагане и високата дългосрочна успеваемост.

 

Повече за Д-р Тосев:

Д-р Тосев е завършил медицина в Медицински университет Виена, Австрия, специализира Урология с подспециалности Андрология и Медикаментозна уроонкология в Университетската урологична клиника в Хайделберг, Германия. Той е водещ европейски специалист в областта на минимално инвазивни терапии на доброкачествена простатна хиперплазия (уголемена простатна жлеза). Поема инициативата и провежда за първи път извънболнична операция по технологията Резум (Rezum, BostonScientific) на територията на Федерална Република Германия. Първи в Европа провежда и минимална инвазивна терапия на уретралната стриктура с метода Optilume. Прилага и лечение на определени стадии на рак на пикочния мехур с все още експериментално нововъведения  в САЩ и Европа метод  HyperthermicIntraVEsicalChemotherapy (HIVEC®, COMBAT BRS system).

Експерт е по еректилна дисфункция (импотенция), преждевременна еякулация и Пейронова болест (индурацио пенис пластика), aвтор и съавтор на редица публикации в областта на урологията, издадени в множество авторитетни световни медицински специализирани издания.В момента работи в Манхайм, Германия(https://mannheim-urology.com).