Спестява болезнената колоноскопия

Умно хапче, което открива болести на стомаха и червата и праща диагнозата си на мобилен телефон, обещава да сложи край на крайно болезнената колоноскопия на хиляди и хиляди пациенти.

Първите опити с хора на хапчето в Австралия са били успешни, съобщи в. "Дейли телеграф". То е капсула, която се поглъща и веднъж попаднала в червата, прави анализ на чревните газове. Това ще доведе до революция в лечението на стомашно-чревните болести и до по-добро изучаване на рака на дебелото черво.

Седмина доброволци, приемали богата или бедна на фибри храна, са погълнали капсулата. Тя с лекота засекла газове в резултат на ферментация и така направила възможно клиничното налюдение на храносмилането и измерването на дейността на стомашните бактерии, която е от критична важност за чревното здраве.

Досега лекарите получаваха тази информация, като вкарваха маркучи в дебелото черво и правеха биопсия или пък анализираха фекалиите. И двата способа не дават пълна представа за състоянието на червата.

При клиничните изпитания на хапчето с хора лекарският екип от Мелбърн е открил доказателства за наличието на "нова имунна система". Обратно на утвърденото в медицината становище се оказа, че в червата има и кислород. Това означава, че там се синтезират оксиданти за борба с чуждите тела, попаднали в тях. Капсулата регистрирала и водород и въглероден двуокис.
Според екипа тя ще промени живота на всеки пети човек на планетата, тъй като толкова са хората с храносмилателни проблеми по едно или друго време от живота им.