26°C   София
 

Британският Институт по аерокосмически технологии измисли метод за термографско отчитане на напрежението, под което работи мозъкът

Температурата на лицето и особено на носа при равни други условия зависи от умственото натоварване. Доказват го с прецизна термографска апаратура в Института за аерокосмически технологии на Нотингамския университет. Експериментите установяват най-силно охлаждане на носа и синусите при работа под напрежение.

Екипът използва термокамери с висока разделителна способност. Както при камерите за пандемията, изображението е жълто през оранжево до червено. Носовете на хора, впрегнали здраво ума си в работата, “светват” в най-светлия нюанс.

Най-правдоподобното обяснение е , че при пълна концентрация върху трудна задача се променя честотата на дишането. Вероятно това е заради въвличането на вегетативната нервна система в усърдието. От друга страна, натоварването на ума повишава енергийния глад на мозъка и поражда приоритетно насочване на кръв в кората. Това оставя лицевите тъкани с по-малък дебит и ги държи по-хладни. А носът като най-отдалечен от големите съдове и без това бързо губи топлина. Дали точно това е механизмът, учените тепърва ще проверяват.

Те очаквали напрегнатата мозъчна дейност да доведе до физиологични промени у участниците, но пряката връзка с температурата на кожата се оказала контраинтуитивна. Не бяхме подготвени да измерим, че лицето става по-студено, казват те. Целта им е била да намерят начин за оценка на стреса при работещите чрез ненатрапчив мониторинг.

От всички подходи най-подходяща се оказва термографията на лицето. Камерите за нея стават все по-малки, по-леки и по-чувствителни. Те отчитат мозъчното натоварване по физиологични симптоми и намаляват риска от субективна оценка. Това е важно за професии, в които на човека се делегира голяма отговорност и непосилният стрес води до грешки и аварии.

Простата и евтина система е надеждна аларма кога авиодиспечер, пилот, лекар, полицай, пожарникар и много други са на ръба и трябва да бъдат сменени от колега.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Направиха лицево-челюстна аутопсия на крал Ричард III

Анализирани са 9 удара по главата му Откритият скелет на крал Ричард III при разкопки на паркинг в...

Поставят диагноза на Брежнев през тоалетна чиния

На знамнателния за България 10 ноември, но през 1982 г., в 8,09 часа умира съветският вожд Леонид...

Шуман скача в Рейн, умира в лудница

Последната му творба е открита след спиритичен сеанс от  красивата цигуларка Джели д'Араню  Малко...

Защо куркат червата

Когато човек е гладен, телесните усещания са все неприятни - боли го стомахът и откъм червата се...

Тялото си произвежда дрога

Мозъкът и някои жлези произвеждат силни химикали, които влияят на настроението, мислите и...

Що е дрога?

Дрога е всяка психоактивна субстанция, водеща до злоупотреба и зависимост. Популярната представа за...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...