Зехтинът е в основата на всяко натурално слънцезащитно масло

Хубавият плажен тен е мечтан през цялото лято. Обаче невинаги престоят на море върви по план. Слънчевите изгаряния са очаквани, но изцяло нежелани. Зачервената кожа боли, сърби, чувствителна е на допир, а се появяват и мехури. Пръв съвет при изгаряне на плажа е да сложите студен компрес, който ще облекчи болката. За да намалите зачервяването, намажете се с кисело мляко. То почти винаги е подръка дори и през нощта, ако усетите болката тогава.

Направете си вана с хладка вода и няколко капки етерично масло от лайка. Те ще облекчат горещата кожа. Важно е да не използвате ексфолианти за тяло и скрабове, защото те ще я разранят.

Сред най-важните неща е да хидратирате тялото. Мажете се с кокосово масло, алое вера или краставици. Пийте много течности.

Прясното мляко също помага при слънчевите изгаряния. То успокоява и хидратира кожата. Накиснете памучна кърпа със студено прясно мляко и я сложете върху изгорените части.

За подхранване и възстановяване на кожата използвайте авокадо. То съдържа витамини A, B, D и E, мастни киселини и лецитин. Намачкайте половин авокадо и нанесете върху изгорялата кожа. След 20-30 минути измийте с хладка вода.

Кожата ще се хидратира, успокои и освежи с маска от краставици и мента. Смачкайте половин краставица и няколко листенца мента в пасатор или я настържете на ситно ренде и накълцайте ментата. След това поставете сместа върху чувствителните зони. Измийте добре.

Друга маска е от пасирани кайсии. За лицето са нужни 2-3 кайсии, а за по-големи участъци - повече. Обелени ги смачкайте до каша. Намажете се и изчакайте 10 минути. След това ще усетите успокояващия ефект.

За да не се стига до слънчеви изгаряния, отидете на плаж подготвени. Мажете тялото на всеки час, а чувствителните зони - на всеки 30 минути. Рискът да изгорите във водата е много по-голям, отколкото на пясъка, затова използвайте водоустойчив слънцезащитен крем.

Ако не искате да купувате масла против изгаряния, може да ги правите вкъщи. За основа използвайте зехтин. какво ще смесите с него зависи от вашите желания. Ако искате да увеличите загара, добавете смачкано авокадо, кайсии или орехи. За слънцезащитно масло към зехтина добавете масло от какао, жожоба, сусам. Срещу изгаряния сложете няколко капки масло от лайка, иланг-иланг, лавандула или роза.

А след плаж, за да овлажните кожата си, използвайте прасковено, бадемово масло или от макадамия.