Заради засилваща се циркулация на вариант Делта на коронавируса в ЕС неговата агенция по лекарствата и центърът за контрол и превенция на заболяванията препоръчват ваксиниране, и то навреме, предаде БТА.

Пълната имунизация с която и да е от ваксините, одобрени в ЕС, осигурява високо ниво на защита срещу тежко боледуване и смърт, причинени от вируса, както и от мутациите му като Делта, обяви центърът. Най-високо ниво на защита се постига достатъчно време (7-14 дни) след втората доза.

Ваксинацията е важна също за защита на най-уязвимите, за намаляване на разпространението на вируса и предотвратяване на появата на нови варианти.

Случаите на заразяване на имунизирани не означават, че ваксините не действат. Няма ваксина, която да е 100% ефикасна. Когато човек се зарази обаче, ваксините предотвратяват тежко боледуване.

Агенцията и центърът препоръчват ваксинация на всички, на които това е разрешено. Докато повече хора бъдат ваксинирани и SARS-CoV-2 още се разпространява, всички трябва да спазват националните разпоредби - да носят маски, да стоят на дистанция, дори напълно ваксинираните.