26°C   София
 

Нивото на болестност от ХИВ в страната се задържа ниско - под 1 процент, показва отчетът за дейността на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИН за периода 2017-2020 год. Отчетът е публикуван на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

Като постигнат резултат се посочва и задържането на по-ниско ниво на новорегистрираните случаи на ХИВ в България спрямо средното за ЕС/ЕИП, както и осигуряването на своевременна диагностика и достъп до лечение на позитивните пациенти, имащи статут на български граждани. През миналата година 1 808 пациенти са били наблюдавани или лекувани в лечебните заведения за ХИВ. В резултат на своевременната диагностика и прилагано лечение при 84 на сто от тях не се открива вирусен товар.
Най-много новооткрити случаи на заразени през 2020 год. е имало в София, Варна, Велико Търново, Видин, Пазарджик, Бургас и Русе, като общо за страната съотношението мъже/жени е било 5:1, показва още отчетът.
Годишният брой на регистрираните случаи в България през 2017 г. е бил 241 лица, през 2018 г. - 311 лица, през 2019 г. - 258 лица, през 2020 г. - 199 лица. В периода 1986 г. - 2020 г. в България са били регистрирани 3483 случая на инфектирани с ХИВ.
Предаването на инфекцията в средно 89 на сто от случаите е било по сексуален път. Намаляло е разпространението на ХИВ сред групата на интравенозните наркомани - от 34 на сто през 2010 г. на 9 на сто през 2020 г. Вертикалната трансмисия - майка дете, за последните 11 години е била средно между 0 и 3 на сто, а през последните 4 години - между 0.4 и 2 на сто.
След 2012 г. най-засегната от инфекцията е била възрастовата група 30-39 г., следвана от групата 20-29 г. Продължава тенденцията новорегистрираните случаи да са предимно лица с временно или постоянно местожителство в големите градове.
Услугите, които се предоставят по Националната програма по превенция и контрол на ХИВ и СПИН са доброволни, безплатни и анонимни.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Направиха лицево-челюстна аутопсия на крал Ричард III

Анализирани са 9 удара по главата му Откритият скелет на крал Ричард III при разкопки на паркинг в...

Поставят диагноза на Брежнев през тоалетна чиния

На знамнателния за България 10 ноември, но през 1982 г., в 8,09 часа умира съветският вожд Леонид...

Шуман скача в Рейн, умира в лудница

Последната му творба е открита след спиритичен сеанс от  красивата цигуларка Джели д'Араню  Малко...

Защо куркат червата

Когато човек е гладен, телесните усещания са все неприятни - боли го стомахът и откъм червата се...

Тялото си произвежда дрога

Мозъкът и някои жлези произвеждат силни химикали, които влияят на настроението, мислите и...

Що е дрога?

Дрога е всяка психоактивна субстанция, водеща до злоупотреба и зависимост. Популярната представа за...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...