Изследването на антитела и определянето на техния титър зависи от чувствителността на теста, съобщи здравното министерство. Тестовете за това са две групи:

- бързи (10-15 мин.) имунохроматографски;

- бавни (няколко часа) полуколичествени ензимно-свързани (ELISA) и хемилуминисцентни (CLIA) серологични.

Тестовете откриват антитела от клас IgM, IgG или и двата, а някои и от клас IgA. Не всички антитела обаче имат активност, която неутрализира вируса. Тя се определя чрез неутрализираща реакция, която за SARS-CoV-2 се прави в лаборатории от 3-то ниво на биологична безопасност. Има и сурогатни тестове, които позволяват работа във 2-ро ниво.

Реактивността и свързващата активност на антителата не корелира с неутрализиращата им активност, а тя пък не е равна на имунитет. Както и хуморалният имунен отговор не е единственото ниво на защита при зараза.

Минималното ниво на анти-SARS-CoV-2 тела за защита от зараза още не е известно, ито пък каква част от антителата са с неутрализираща активност.

Няма и единно становище за минимален защитен титър на антителата след ваксиниране. Не всички антитела, определяни с наличните търговски китове, имат неутрализираща активност.

Още няма и изискване за минимален титър на антитела, за да се приложи ваксина. Според експерти първата доза от ваксината може да се приложи от 3 до 6 месеца след озравяване от COVID-19.