Можем да построим най-добрата детска болница за България.

Това обявиха в своя позиция до медиите от консорциума "Детско здраве", който при предното правителство спечели обществената поръчка за строежа на новото здравно заведение.

Консорциумът не е бил канен за участие в кръглата маса за новата детска болница, организиран от "Демократична България", се казва още в позицията.

"Във връзка с постъпили запитвания от националните медии по отношение на дискусията за Национална детска болница заявяваме, че нито Обединение "Детско здраве ", нито компаниите в него или експертите, ангажирани с каузата Национална детска болница, са информирани или търсени за участие. Нямаме логично обяснение защо не сме поканени, но сме убедени, че можем да построим най-добрата болница за децата на България. Тук е моментът да подчертаем, че компаниите в ДЗЗД "Детско здраве" имат доказан във времето опит и експертиза в изграждането на лечебни заведения. В България примери за уменията ни са сградите на УМБАЛ "Света Екатерина", на болница Токуда, на УниХоспитал в Панагюрище, съвременният лъчетерапевтичен блок на СБАЛО и др. Имаме международна подкрепа от Dutch Health Architects, проектирали Erasmus Medical Center в Ротердам, Холандия, Next Generation Hospital в Братислава, Словакия, Princess Elisabeth Children’s Hospital в Гент, Белгия и др. Заявяваме отново, че имаме пълния капацитет и знания да изпълним договора си и да построим Националната детска болница за малко повече от 2 години. Последната необходима крачка за осъществяване на този висш български приоритет е в ръцете на институциите.