26°C   София
 

Загадка е какви ще са далечните последици за прекаралите вируса

“Кажете на хората, че трябва да се ваксинират и да спасят онези деца с крехко здраве, които не могат да го направят.”

Този отчаян вик на болка дойде от Розалинда, майка на 11-годишната Аделе, която почина в болницата на Палермо заради последствията от изкаран вариант делта на COVID-19. Момиченцето страдало от рядко метаболитно заболяване. Семейството на детето не било против ваксинирането, но до последно изчаквало и отлагало. В крайна сметка цялото семейство се заразило, след като 16-годишната сестричка на Аделе се върнала от ваканция из Средиземноморието.

Италианският Висш медицински институт обяви резултатите от свое изследване, според които от февруари досега 99 от всеки 100 жертви на вируса не са били ваксинирани. С други думи, в Италия вече почти не се умира, ако си ваксиниран. Според изследването средната възраст на починалите, които са били ваксинирани, е 88,6 години, докато тази на неимунизираните – 80 г.

Средният брой патологии, наблюдаван сред ваксинираните, е 5 пъти по-висок, отколкото сред онези от починалите, които не са били ваксинирани. Изводът е, че ваксините работят и факторът “напреднала възраст” е единственият определящ по отношение на риска от заразяване. Според експертите от института възрастните пациенти с много патологии може да имат отслабен имунитет, поради което са много по-чувствителни към заразa и към последвалите усложнения, въпреки че са ваксинирани.

Всички одобрени ваксини срещу COVID-19 имат повишена ефикасност. Според вирусолога Джорджо Палу пълният цикъл ваксиниране с “Пфайзер” или “Модерна” защитава в 95 на сто от приемане в болница, в 90% - от заболяване със симптоми, и в 80% - от заразяване с вируса.

Вариантът

делта също е

неутрализиран

от антителата,

произведени от ваксините. От 1 февруари до 21 юли са починали 423-ма пациенти, които са били ваксинирани, и те са 1,2% от общия брой жертви на вируса.

Италия е над средното европейско ниво по брой ваксинирани сред възрастното население в европейското икономическо пространство, включващо ЕС и Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, сочат данните на Vaccine Tracker на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. В Италия 71,8% от възрастните хора са получили поне една доза ваксина, а 54,3% - по две дози.

България е

в дъното на

таблицата,

като тези проценти са съответно 18,5 и 16,7.

Мнозина в Италия оправдават нежеланието си да се имунизират с опасенията от това какви биха могат да бъдат дългосрочните последствия от ваксините. Много експерти обаче бият тревога, че никой в момента не знае какви могат да бъдат последствията в дълъг период от време у онези, които са били заразени с вируса, дори да са го изкарали без симптоми.

Все повече лекари и учени съобщават в Италия за щетите от т.нар. дълъг COVID или устойчивостта във времето на симптоми като лесна уморяемост, задъхване, висока температура, мускулни болки. У мнозина те не минават седмици след като са се излекували от вируса.

Според изследване на италианския Висш медицински институт в рамките на година след началото на пандемията голям брой хора, заразени преди това с COVID-19, имат клинични прояви, които продължават и не позволяват на организма да се върне към предишното си състояние.

“Само 20% от хората, прекарали вируса, се чувстват напълно стабилизирани след това”, казва проф. Франческо Ланди, завеждащ отделението за пост-COVID на католическата болница “Джемели” в Рим.

Едно от често срещаните последствия при прекаралите вируса е нарушението на когнитивните способности, или т.нар. замъглен мозък, което води до затруднения при концентрацията и паметта както при възрастни, така и при млади хора, независимо дали са прекарали тежко, или без симптоми заразяването.

При малките пациенти пък ефектите в дълъг период от време са повече от психологически характер и се изразяват в

увеличаване

на депресиите

и тревожността

Според проф. Ланди никой още не знае колко може да продължи процесът на възстановяване на организма. “Сега познаваме само острата фаза и тази след нея от 4-6 месеца, но не знаем какво ще се случи след това.”

Дългият COVID е истинско предизвикателство и заради това, че средната възраст на поразените е 50 г., което значи, че са в трудоспособна възраст.

“Пациентите, преживели вируса, продължават да имат белодробни проблеми, които стават хронични в 30% от случаите, а често дават и постоянни отражения и за другите органи”, казва Дарио Манфелото, шеф на Федерацията на лекарите по вътрешна медицина. Според международни изследвания

един от всеки

трима пациенти

се бори със

симптомите му

и 8 месеца след

заразяването

Италианското министерство на здравеопазването планира отпускането на 50 млн. евро за следене на пациенти, прекарали COVID-19, които да се прибавят към 24-те млн. евро за настоящата година. Освен тях се предвиждат и 20 млн. евро за 2022-а и 6 млн. за 2023 г.

Всички пациенти, прекарали в тежка форма COVID-19 в болница, могат да се възползват 2 г. след това напълно безплатно от всички изследвания и амбулаторни визити на Националните здравни служби, които са в рамките на следенето за последствията от вируса. В пакета изследвания са включени от контрол на дихателната, сърдечната и бъбречната дейност до кръвни изследвания и електрокардиограми, а за по-възрастните пациенти и психотерапии.Страшния ужасен ковид и непослушните неваскинирани
07/31/2021 17:03:52

Типичната пропагандно-манипулативна ковид статия. Такива можеше да хващат дикиш в началото на пландемията, когато не се знаеше много за въпросния вирус. Сега вируса мина (разбира се набиват ни в главите че е в разгара си), и знаем какво той може и не може. Потресен съм от наглостта им. Обвиняват ни че сме здрави, обвиняват ни че сме прекарали леко тази настинка, набиват ни в главите че сме по дефиниция виновни за тежките случаи, обвиняват ни че сме си получили по някакъв начин естествения имунитет. Карат ни насила да се страхуваме от естествения си имунитет – възможно най-силния, всеобхватен и продължителен. А най-потресаващото е че това го правят много често медицински лица, клели се в Хипократова клетва и учили от учебници, чието съдържане изглежда рязко се промени в последната година и половина.

Уникално 100% ефективно лечение на ковид!
07/31/2021 17:29:47

Аз предлагам едно далеч по-радикално и ефективно лечение – фекалотерапията: https://www.24zdrave.bg/Article/9973267 Освен че е препоръчано от вашия реномиран сайт, това лечение веднъж завинаги ни отървава от този страшен вирус. Ваксините, извлечени от фекалии са напълно натурални и без странични действия!

Новия световен ред
07/31/2021 23:11:58

Ако си болен от ебола, чуна, спин, туберкулоза, едра шарка, малария, жълта треска, хепатит, сифилис, никои не ти иска тест или сертификат че си ваксиниран. Нека лекарите да кажат дали са по-опасни или смъртоносни изброените по-горе болести. Значи смъртността от ковид е около 3% преко сили. И заради този опасен вирус не можеш да работиш и да ходиш в театри, кина, ресторанти и т.н. Но с изброените по-горе заболявания можеш. Например влизам в един ресторант и разнасям ебола. На никой не му пука, важното е да имам сертификат за корона-ваксиниран. Истината е че ако архитектите на пландемията кажат че ще е задължително ваксинирането, значи ще е така. Но чиновниците в отделните страни го правят не по директен начин, а малко по-завоалирано. Ние не ви задължаваме да се ваксинирате но иначе няма да можете да работите и да влезете да си купите хляб в магазина, няма да можете да влизате в заведение и т.н. Надявам се повече хора да дойдат на себе си и да разберат че се гаврят с нас.

Перверзната и лъжовна ковид-математика
07/31/2021 23:23:46

По презумпцията ваксинираните се водят защитени, следователно от каквото и да са умрели, никога не пишат че са умрели от ковид. Например, ако неваксиниран умре от инфаркт и е положителен за ковид (което е много лесно, понеже PCR теста дава 30% фалшиво положителни резултати), го пишат ковид смърт, но ако ваксиниран умре от инфаркт го пишат обикновен инфаркт. Елементарно, Уотсън, така работи ковид машината

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Направиха лицево-челюстна аутопсия на крал Ричард III

Анализирани са 9 удара по главата му Откритият скелет на крал Ричард III при разкопки на паркинг в...

Поставят диагноза на Брежнев през тоалетна чиния

На знамнателния за България 10 ноември, но през 1982 г., в 8,09 часа умира съветският вожд Леонид...

Шуман скача в Рейн, умира в лудница

Последната му творба е открита след спиритичен сеанс от  красивата цигуларка Джели д'Араню  Малко...

Защо куркат червата

Когато човек е гладен, телесните усещания са все неприятни - боли го стомахът и откъм червата се...

Тялото си произвежда дрога

Мозъкът и някои жлези произвеждат силни химикали, които влияят на настроението, мислите и...

Що е дрога?

Дрога е всяка психоактивна субстанция, водеща до злоупотреба и зависимост. Популярната представа за...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...