За Радио Китай коментира доц. д-р Любомира Николаева-Гломб - завеждащ отдел „Вирусология“ в центъра по заразни болести, където са 6-те референтни вирусологични лаборатории. Те са част от глобалната мрежа на лабораториите, акредитирани към СЗО. В една от тях за първи път беше доказана циркулацията на SARS-CoV-2 в България.

Тъй като се задава вълна от Делта варианта на коронавируса, доц. Гломб сподели свои гледни точки, както и за идеята за ново разследване на СЗО за произхода на вируса на COVID-19.

Вървим към вълна, която в Европа и в САЩ е „надигнала своя гребен”, смята доц. Гломб. Делта инфектира около 50% по-ефективно и доказано има по-голям брой вирусни частици в носоглътката на инфектирания.

Според нея тази вълна се измества към неваксинираните и към по-младите, тъй като неваксинирани са предимно по-младите. Вълната няма да подмине и България - тук броят на ваксинираните е доста малък. Доц. Гломб припомни, че още от началото на епидемията СЗО заложи правилото, че ако човек е ваксиниран няма гаранция че не може да се зарази, но ще изкара заболяването доста по-леко и няма да стигне до хоспитализация. И точно това бе целта, поставена при разработване на ваксините – те да бъдат поне 50% ефикасни в клиничните проучвания и да предпазват от смърт и тежко боледуване.

Фактически това е изпълнено и ваксините „работят” добре.

Делта не е нов вид вирус и като всяко същество, което се подчинява на имунологичните закони, подлежи на промени и мутации. И точно така се е селекционирал Делта, който е резултат на естествено присъщите на вирусни мутации.

Тъй като расте интересът към поставянето на нова доза ваксини, д-р Гломб коментира, че все още здравните експерти нямат окончателно решение дали ще бъде необходима допълнителна доза специално срещу този вариант, или пък за адаптиране на ваксините към сега циркулиращите варианти.

Относно идеята за ново разследване на СЗО за произхода на COVID-19, по настояване на няколко държави и с което Китай не е съгласен, тя коментира: „Докладът на експертите от СЗО след второто им посещение в Китай описа кое е малко вероятно, кое е доста невероятно и кое е с най-голям процент на вероятност за произхода на вируса. Те обсъждаха четири възможни сценария – прескачане от животно на човек, директно от прилеп на човек, прескачане от прилеп на човек, но чрез животински гостоприемник и като много малко вероятни остана хипотезата за случайно изпускане на вируса от високотехнологичната лаборатория в Ухан при някои генноинженерни опити . Но, повтарям, това беше хитопеза за най-малко вероятния вариант , почти нулев. Доколкото все още дефинитивно не е доказано от какъв произход е вируса , не мисля че има нещо много лошо в това да се срещнат колеги с колеги и да обсъдят нещата, макар че според мен, както при повечето вирусни инфекции, много трудно може да се установи произхода.

Но Китай е в правото си да реши дали да участва в тази нова мисия. Китай са домакините и те ще вземат своето решение и са в правото си да го вземат! Но през „очите на някои „конспиративните теории” този отказ може да даде „гориво” на зложелатели на Китай за теории, в които несправедливо, невярно и неточно се тълкува решението на КНР за отказа му. Нещата в никакъв случай не бива да се политизират. Всички сме свидетели как Китай успя да се справи с инфекцията COVID-19. Това се дължи освен на изключителната дисциплина на хората там, преди всичко на успешното управление на борбата с вируса, казва в края на коментара си доц. Любомира Николаева – Гломб.