Поне двойно увеличение на пътеката за лечение на COVID. За това е гласувал снощи управителният съвет на Българския лекарски съюз, съобщи д-р Нели Нешева от УС на БЛС.

За вдигане на цената на клиничната пъкека се обяви и служебният здравен министър Стойчо Кацаров, разговорите с касата предстоят.

Д-р Нешева оспори и пред bTV тази сутрин данните, които епидемиоложката проф. Мира Кожухарова изнесе за ваксинацията на медиците - че имунизирани са едва около 20% от тях. 53% са имунизирани, посочи тя. Допусна, че съветничката на министъра е ползвала данни от международен регистър и поради смяната на власта у нас може някой да е закъснял с подаването към него на актуарна информация. Призна, че и 53 на сто не е достатъчно покритие, но напомни, че много от лекарите изкараха инфекцията и следят антителата си, преди да предприемат ваксинация.

Лекарският съюз приветства идеята за всякакви стимули хората у нас да се ваксинират. Може да има есемес кампания със символични награди, заяви д-р Кацаров при изслушването в парламента вчера.

"много държави си позволиха да предложат стимули. Ако можем дори и малък процент да активираме хората, то това също е вариант", коментира д-р Нешева.