На въпроса на читатели на в. "24 часа" отговоря очният лекар академик д-р Петя Василева

Слънчевите очила са необходими за опазване на зрението на открито, но няма нужда от тях в затъмнени помещения, на изкуствена светлина и нощем. Пред съвременния човек стои въпросът не дали да използва слънчеви очила, а какви са най-подходящи за него. През последните десетилетия настъпи значително нарушаване в озоновия протективен слой на планетата.

Продължителното излагане на интензивна слънчева светлина уврежда не само кожата, но и очите. Това се дължи на ултравиолетовите лъчи (UVA, UVB,UVC), които са невидими за човешкото око. Част от тях се филтрират от озоновия слой в стратосферата, но с неговото изтъняване се увеличава интензитетът на излъчване. Това доведе до увеличено количество ултравиолетови лъчи на земната повърхност и нарастване на свързаните с тяхното вредно въздействие очни заболявания: катаракта, дегенерация на макулата, роговични увреждания и др. Човешкото око има известна анатомична и физиологична защита спрямо светлината, но тази естествена природна бариера в очите вече е недостатъчна, особено при очни заболявания или прекарани очни операции.

Допълнителната защита на очите от силната светлина и ултравиолетовите лъчи се осъществява чрез прилагането на лещи със специални филтри и/или оцветявания: постоянно оцветени, с променящо се оцветяване (фотохромни), със специални филтри (абсорбиращи лъчения с определена дължина на вълната).

В съвременното производство са навлезли материали, които имат естествена UV защита, така че и светлите стъкла могат да абсорбират вредните лъчения в диапазона 280-350 нанометра. Когато е необходима по-висока защита (до 400 нанометра), към тези материали се добавят допълнително нанесени филтри за УВ протекция. При изработване на очила от подобни материали се осигурява очната защита. Съществуват и т. нар. екстремни защитни филтри за хора, страдащи от очни заболявания (ретинопатии и дегенерации), които абсорбират УВ лъченията от 420 до 530 нанометра.

За градска среда, където не сме изложени продължително време на директна слънчева светлина, най-подходящи за всекидневна употреба са оптичните лещи с фотосоларно покритие, които променят степента на осветяване (и съответно на протекция от светлината), в зависимост от интензитета ѝ. Тяхната оптика не се влияе от изкуственото осветление, в помещенията са напълно прозрачни и бели, без оцветяване.

При излизане навън фотосоларното покритие реагира на светлината и бързо достига до оптимална степен на затъмняване. Този тип решение се отнася изцяло за хората, които си носят постоянно очила за корекция на късогледство, далекогледство или астигматизъм.

За градска среда тези очила напълно осъществят необходимата протекция на зрението, особено ако носим защитни козирки или шапки.

От степента на оцветяване на лещите зависи защитата на очите от яркостта на светлината, а от материалите за изработването - им предпазването от вредните ултравиолетови (УВ) лъчи. Стъклата, оцветени в кафяво, абсорбират повече синьо-зелената част от спектъра, която има най-неблагоприятно въздействие върху ретината, обясни академик д-р Петя Василева, ръководител на очната болница “Акад. Пашев”.

В края на XX век с научни изследвания бе доказано, че със слънчевите очила можем да намалим риска от очно перде, дегенерация на макулата и др. Подходящо е комбиниране с допълнителни козирки или шапки с периферия. Какви правила да спазваме, когато купуваме очила, за да сме сигурни, че правим най-доброто за зрението си, обяснява специалистката по очни болести.

Всички маркови очила имат паспорт, в който се съдържат данни за защитното им действие. Според пропускането на светлина слънчевите очила се групират в класове.

Клас 0

– всички корекционни лещи за очила, които не са оцветени или са леко оцветени ( 81-100% светлопропускливост): може да се използват и при облачно време, и при слаба осветеност.

Клас 1

- леко оцветени (44-80% светлопропускливост): не са пригодени за шофиране, но могат да се използват при облачно време.

Клас 2

– средно оцветени лещи (19-43% светлопропускливост): подходящи за слънчево време в града.

Клас 3

– силно оцветени лещи ( 8-18% светлопропускливост): подходящи за слънчево време на море и планина.

Клас 4

– максимално оцветени лещи (4-7% светлопропускливост): при необходимост от най-висока защита и очни болести.

Осветеността на очилата според тези класове е постоянна и не се променя.

Предлагат се и слънчеви очила, снабдени с

филтри за

поляризация

(полароид), които подобряват контраста, като елиминират повърхностните отражения и отблясъци.Те са подходящи за водни спортове и риболов. За шофиране са подходящи само очилата клас 0 и ограничено клас 1, снабдени с поляризационни филтри.

Светлите очи са

по-чувствителни към светлината и имат по-слаба естествена защита. За тези хора се препоръчват фотосоларни лещи с достигане до по-значително затъмняване и задължителна УВ (UV) протекция, която е необходима дори при облачно време.

Напоследък се доказа, че

дори бебетата

се нуждаят от

слънчеви очила,

тъй като детският организъм се характеризира с морфологична незрялост и функционална непълноценност, обясни офталмоложката. Тя препоръчва 5 златни правила за избора на слънчеви очила.

Търсете гарантирано качество - в оптика със сертификат.

Не купувайте

очила, които

нямат паспорт

и UV етикет

за нивото на защита. UV лъчите могат да бъдат опасни, увеличавайки риска от перде и дегенерация на макулата – водещи причини за слепота. Търсете очила, които блокират на 100% UVA лъчи и UVB лъчи.

Изберете стъкла

с поляризация

Те намаляват отблясъците по вода, пясък, тротоари и коли. Това е особено важно, когато шофирате по магистрала или се разхождате по плажа. Някои материали, като стъкло или пластмаса при специална обработка, могат да променят състоянието на поляризацията на светлината.

Поляризационните стъкла са конструирани за пропускане само на вертикални лъчи и по този начин намаляват отблясъците, които се разпространяват хоризонтално (светлината, отразена от повърхността на пътя и от боядисаните или стъклени повърхности на другите автомобили, е силно поляризирана в хоризонтална посока).

Хората, които използват поляризационни слънчеви очила, виждат по-добре детайлите в стъклените врати и задното стъкло на автомобилите. За шофиране нощем се препоръчват по-светли стъкла (поляризационни) с антирефлексно покритие.

Рамките може да бъдат розови, електрикови или ретро метално, въпрос на вкус, за зрението

важен е цветът

на стъклото

Най-малко се променя възприятието на цветовете при сивите стъкла, а най-много – при зелените и кафявите. Предимството на кафявите стъкла обаче е, че те блокират най-опасните за очите лъчи от виолетово-синята гама.

Нека стъклата

са по-големи

Модните експерти и очните лекари са на едно мнение: размерът има значение. Прагматизмът задържа вече много години тренда на огромните слънчеви очила. Те не само правят да изглеждате тайнствени, но и покриват повече площ от лицето. Ще ви благодари и кожата. Големите очила предпазват очите и деликатната зона около тях, предразположена към появата на бръчки и кожен рак.

Ако нямате нужда от диоптър, изберете

слънчеви очила,

които са извити

по овала

на лицето,

за да спират и страничната светлина. А най-добре се предпазете и от проникващите отгоре лъчи с козирка или шапка с периферия.

Бъдете уверени, че

може да

защитите очите

си и с очила на

достъпни цени

Ако трябва да пазарувате не бюджетен принцип, не се изхвърляйте с непосилни за вас цени, това невинаги е гаранция за по-добро обгрижване. Съобразете се основно с качеството, не с дизайна - обикновено е това, което вдига сумата върху етикета.

От значение е очилата да отговарят на основния стандарт (UV протекция) – тогава и по-евтините ще ви свършат работа.

Едно важно правило за децата: при възможност платете повече за поставяне на устойчиви на удар поликарбонатни стъкла, особено ако детето ще ги използва при игри и спорт.

Академичката съветва още да избираме очилата и в зависимост от специфичните нужди и начин на живот (основната дейност навън - разходки, работа на открито, туризъм, активен спорт и др.) подходящите защитни слънчеви очила.

При нужда от корекция на зрението най-голямо удобство осигурява комбинация на фотосоларни корекционни очила (за съответна протекция от силната светлина) с UV филтри – за пълна защита от вредните ултравиолетови лъчи.

Това са основните правила, но дори и да няма човек големи проблеми със зрението, за перфектния избор на слънчеви очила най-много ще помогне разговор с очен специалист. Консултацията с офталмолог е задължителна при очно заболяване, алергия или претърпяна очна операция.