50% е шансът да направим пик на пандемията през август и 90% - през септември, заяви в предаването "Още от деня" по БНТ д-р Александър Симидчиев.

Според него системата е много объркана, а начинът за оправянето ѝ е единствено със законодателство.

"Системата е толкова усукана, че който и да се сложи там, и Исус да го сложат на това място, ще го бламираме много бързо“, подчерта той, като уточни, че няма амбицията да става министър.

Д-р Симидчиев каза, че не е ясно колко хора са преболедували.

"Нямаме категорични данни. Не е ясно колко от хората, които имат ваксинационен сертификат, имат реален ваксинационен сертификат. Има случаи на издаване на сертификат без направена ваксина. И тогава човек, който има сертификат, може да боледува повторно и това не е, защото е ваксиниран и боледува повторно“, посочи той.

По думите му не е имало систематичност при контрола на пандемията в последните 18 месеца.

"Имаше план, но този план реално не действаше. Надявам се оттук насетне наличието на ясен структуриран план, който да се осъвременява, да доведе до това процесът да се контролира много по-добре. Например, вече имаме протокол за болнично и извънболнично лечение на Ковид“.

"Тези, които са най-склонни да се ваксинират, вече се ваксинираха. Останаха все по-трудни групи от населението, които са притеснени от ваксинацията. И преди се правеха кампании, не особено ефективни, и сега се правят кампании, които пак не са с по-различна ефективност. Комуникационна кампания, която цели да убеди някой за нещо, трябва да е строго насочена към конкретния проблем“, обясни д-р Симидчиев.