26°C   София
 

По карта гражданите и ресторантьорите ще могат да се ориентират дали ще има нови ограничителни мерки срещу коронавируса. Това се разбра от статус във фейсбук на математика проф. Николай Витанов.  Той бе член на Националния оперативен щаб. От статуса му се разбира, че в началото на септември очаква по 2000 заразени на ден.

Ето какво написа математикът:

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 28 юли 2021 г.

От днес пускаме нова прогнозна карта за 3 дни напред. Тая карта ще я наречем - ще ви налагат ли мерки. Там нивата са съгласно плана на Министерството на здравеопазването. В самия план има една таблица, която казва какви мерки може да се налагат, ако една област излезе от зелената зона.

Та гледаме картата и питаме - ще ви налагат ли мерки? Отговорът е - до края на месеца не се очаква да ви налагат мерки никъде. Тъй, че вършете си спокойно работата. мисля, че тая карта ще е от полза както за отделния човек, тъй и за ресторантьорския и хотелския бизнес.

Така, сега числата за деня.

Днес базовото репродуктивно число е 1.094. Закрепи се над 1, обхватът на заразата започва де се увеличава. Но тези, които четат редовно тези сводки, не се изненадани - това се очакваше да почне да става съм края на месеца с установяване на надмощието на делта варианта в страната.

Числото още е далеч от 1.3, но помнете, че това, което ни крепи в момента е съпротивата на хората на доц. Кунчев по недопускане на вируса да влиза в страната и по изолация на клъстерите вътре в нея. Графика за ефективност на тая съпротива го знаете - първа гранична стойност - 200 случая на ден за 3-ти август. Е, то днес сме на 200, значи си имаме достатъчно внос или дълги пасове, както е жаргонът в нашите среди.

Сега индикаторите за смяна на тренда. Стойностите още са ниски, а положението е смесено по области. Индикаторът за страната е 14.1 пъти под кпитичната стойност. Ситуацията е спокойна и ще е такава до края на седмицата. Имаме

увеличение на случаите в местата с най-голяма концентрация на хора - София, Пловдив, Варна и Бургас. Там стойностите на индикаторите растат, но все още са доста под критичните стойности. Карайте си почивката спокойно, просто спазвайте елементарните мерки каквито са останали - миене на ръце, маски в градския транспорт, не стойте много по места, където има много хора и си живейте живота.

Хотелиери и ресторантьори - не позволявайте гъчканици по плажовете и в ресторантите. Във ваш интерес е горната карта да е в зелено и да не ви грози налагане на мерки, които са неприятни. Помогнете на хората на доц. Кунчев да контролират клъстерите като контролирате събиранията на много хора на едно място. Нека бизнесът ви върви необезпокояван и през август месец.

Накрая - проф. Балтов ме призова да кажа какво ще става по болниците, за да са подготвени хората на първа линия. Той знае, че ние правим такива изчисления, но те никога не са били обявявани публично, защото там се смята най-лошият сценарий. Човек трябва да е изключително внимателен, когато говори за това. От уважение към проф. Балтов ще кажа малко по въпроса, завоалирано, но така, че лекарите на първа линия да ме разберат.

Уважаеми хора на първата линия,

аз знам какво ви е, добре знам какво ви е. Знам, че в гадната обстановка, в която живеем, няма да ви благодарят за гигантските усилия, които положихте и полагате. Гадно е това,

хейтърската част от тоя народ не заслужава и пръста си да мръднете за тях. Ако аз продължавам да правя нещо, го правя за останалата част от народа. Знам, че и вие сте така.

Добре, пригответе се ориентировъчно за трикратно увеличение на броя на хоспитализациите и на случаите за интензивни отделения към края на август. През август увеличението ще е постепенно и ще се усети към края на месеца. Поемете си дъх и си починете коркото можете през първата половина на месеца. Запомнете числото 1500 нови случая на ден. Когато това число бъде достигнато и ако продължи нагоре към 2000, се пригответе за рязък скок на нуждаещите се от медицинска помощ - около 50% за седмица.

Там ще е критичната седмица. Ако хората на доц. Кунчев спазват графика за съпротива, това ще се случи в първата половина на месец септември.

Мисля, че насоките са кратки, но ясни. Сега всеки шеф на болница може да си сметне какво го чака.

Очаквам гигантски хейтърски рев. Хайде, хейтъри мои, оревете Вселената пак. Да ви дам малко акъл. Нали гледате, как индийската версия на вируса измести английската. Така и вие ще ме изместите. С по-точни прогнози и анализи от моите. Действайте. Стига сте ревали. Аз вече не съм математикът на щаба. Какво ме четете. Марш оттук. Тази страница е за хората, които имат нужда от информация за това, което се очаква да става. Комплексари, преливащи от злоба и завист да ходят на други места да си показват величието и да си изливат злобата и завистта.

На всички, даже и на хейтърите,спорна работа, приятна почивка и нека вируса да ви заобикаля.абра кадабра
07/28/2021 19:17:24

Вчера врачката предсказа 500. Кристалното й кълбо се е бъгнало, трябва да го прегледа компютърен специалист

стига врачки!
07/28/2021 19:31:27

Тази яко беснее. Тя не разбра ли ЧЕ НЕ ИСКАМЕ ДА НИ СЕ ДАВАТ ПОВЕЧЕ ПРОГНОЗИ, А НЕ ПРОСТО ДА Я ЗАМЕНИМ С ДРУГА ТАКАВА ВРАЧКА!

изчезни в кристалната си топка
07/28/2021 19:45:56

Ми кат не си вече част от НОЩ, престани да ни досаждаш! Нали вече досаждането не ти влиза в служебните задължения!

бяс
07/28/2021 20:09:24

От всички членове на НОЩ изглежда Мутафчийски излезе най-хитър – кротна се и явно е доволен от това което получи за ролята си в тази пландемия. Останалите като Кунчев, Кантарджиев и това брадавичесто прасе беснеят неуморно като Конниците на Апокалипсиса. Или са лакоми, или са глупави, или и двете!

Болен
07/28/2021 21:06:54

Стига вече с този вирус, минахме го вече всички, какво повече има да му се коментира, който иска ваксини - да ги бие, който не иска - прав му път. По цял ден за този вирус се говори, от тези локдауни освен че пак колебливата бананена икономика отново се свлича, заплатите плачевни, друго не виждам като резултат.

И той иска да блесне покрай ковида
07/28/2021 22:11:12

С какъв назидателно-царствен тон ни говори тази окултна особа: „ще ви налагат мерки…“, или пък „не се очаква да ви налагат мерки…“ Хладна дистанция на един надут благородник или просто парвеню от типа – „кой съм аз, кои сте вие“? ТОЙ определя бъдещето ни, видиш ли, и си вярва. Толкова е жалко и долнопробно, не се ли усеща…

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Направиха лицево-челюстна аутопсия на крал Ричард III

Анализирани са 9 удара по главата му Откритият скелет на крал Ричард III при разкопки на паркинг в...

Поставят диагноза на Брежнев през тоалетна чиния

На знамнателния за България 10 ноември, но през 1982 г., в 8,09 часа умира съветският вожд Леонид...

Шуман скача в Рейн, умира в лудница

Последната му творба е открита след спиритичен сеанс от  красивата цигуларка Джели д'Араню  Малко...

Защо куркат червата

Когато човек е гладен, телесните усещания са все неприятни - боли го стомахът и откъм червата се...

Тялото си произвежда дрога

Мозъкът и някои жлези произвеждат силни химикали, които влияят на настроението, мислите и...

Що е дрога?

Дрога е всяка психоактивна субстанция, водеща до злоупотреба и зависимост. Популярната представа за...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...