26°C   София
 

На този въпрос на читателка на в. "24 часа" отговаря психиатърът доц. д-р Димитър Терзиев, дм, ръководител на Дневно отделение в Клиника по детско-юношеска психиатрия “Св. Никола” на УМБАЛ “Александровска”

Всеки човек се ражда със заложените си темпераментови особености - някои деца са по-вяли, други свикват по-трудно към новото, трети са “жадни” за нови стимули и по-активни, включително двигателно. Това проличава още от бебешка възраст.

С прохождането започва възрастта на “проучванията”, когато малкото дете в стремежа си да изследва всичко, е понякога трудно за родителите си.
По-нататък някои от малките се очертават като трайно по-подвижни, палави, шумни, не се спират и не се заседяват. Родителите могат да се питат - всичко ли е наред с детето ни?
Тогава от значение е да преценят следното:
Как се справят с “палавото” поведение, как се чувстват, как реагират?
Ако смятат, че много се ядосват, че свръхреагират, че мислят и реагират разнопосочно или се карат много помежду си - трябва да потърсят професионален съвет.
Пречи ли
поведението
на детето да се
вгради успешно
в стандартна
градина
или училище?
Ако има много оплаквания от страна на детското заведение, е подходящо да не се спори с него, да не се води “битка”, а да се потърси професионалист.
Всяко поведение е отключено и се поддържа от повече от една причина. Всяко поведение е повече или по-малко ситуационно - то зависи и от ситуацията, в която е детето. Всяко поведение се определя и от миналите преживявания и опит. При проблемно поведение това следва да се има предвид.
Под “хиперактивно” обикновено разбираме дете, което е с вид на невроразвитийно разстройство, а именно - разстройство с дефицит на вниманието и/или хиперактивност (РДВХ, ADHD). Както показва терминът, някои деца са
с дефицит
на вниманието,
импулсивност и
хиперактивност, други са само с дефицит на вниманието, трети – импулсивни и хиперактивни без слабост на вниманието. По дефиниция тези деца не се адаптират към стандартни условия в детската градина или училището, не са популярни сред връстниците, склонни са към инциденти. Изглеждат по-незрели за възрастта си,
търсят “бързо”
удоволствие,
избягвайки
дейности като
научаване на
уроците, дълго
писане и др
При разстройство с дефицит на вниманието и/или хиперактивност често има съпровождащи затруднения (например дислексия/дисграфия или езиково разстройство). Двигателната компонента се видоизменя с времето, но поне половината от децата с това разстройство остават със затруднения особено в контрола върху импулсите, вниманието, отделянето на същественото от второстепенното и планирането като възрастни.
Леките случаи
са по-трудни за
разграничаване
от широката
норма
Все пак, ако поведението на детето не ядосва родителите много, така че отношенията с детето да остават предимно позитивни; не ги изчерпва; ако не се карат много помежду си; ако в отговор не реагират разнопосочно, неразумно или опасно; ако детето е адаптирано към детската градина или училището на сносно ниво, не е необходимо да се търси помощ.
Накрая трябва да имаме предвид човешката склонност на отричане на неблагоприятната реалност – като евентуален дефицит при детето. В този процес емоционалната ни природа ни кара да намираме основания за отлагане на специализираната консултация и евентуално помощ.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Направиха лицево-челюстна аутопсия на крал Ричард III

Анализирани са 9 удара по главата му Откритият скелет на крал Ричард III при разкопки на паркинг в...

Поставят диагноза на Брежнев през тоалетна чиния

На знамнателния за България 10 ноември, но през 1982 г., в 8,09 часа умира съветският вожд Леонид...

Шуман скача в Рейн, умира в лудница

Последната му творба е открита след спиритичен сеанс от  красивата цигуларка Джели д'Араню  Малко...

Защо куркат червата

Когато човек е гладен, телесните усещания са все неприятни - боли го стомахът и откъм червата се...

Тялото си произвежда дрога

Мозъкът и някои жлези произвеждат силни химикали, които влияят на настроението, мислите и...

Що е дрога?

Дрога е всяка психоактивна субстанция, водеща до злоупотреба и зависимост. Популярната представа за...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...