В България има фалшиво епидемично благополучие по отношение на
COVID-19,  каза проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинаците към Столична община.

Сега е моментът да се подготви здравната система, а хората да се ваксинират, добави той по радио „Фокус“. Според него броят на ваксинираните у нас е обидно нисък за европейска държава.

Измина последната спокойна седмица от епидемията, но това не бива да ни плаши. От тази седмица репродуктивното число расте и 1000 болни заразяват 1025 души. Все още можем да се срещаме с приятели и да се радваме на лятото, да посещаваме прояви и фестивали. Но броят на заразените ще нараства през август. Затова сега е моментът хората да се ваксинират“, обяви Кантарджиев.

Според него ваксините, които се ползват в страната,  предпазват и от делта варианта. Важни са и за децата, като безвредността им е доказана. 

"Сега е моментът хората да се ваксинират, няма какво да чакат. Няма много случаи, няма вероятност да се заразят пред пункта."

На 1000 преболедували 7 души могат да повторят инфекцията, а около 5% от ваксинираните биха могли да се разболеят, но ще е леко. Който е боледувал, да изчака 3-6 месеца преди да се ваксинира, за да получи достатъчно силен имунен отговор от ваксинацията, съветва професорът.