26°C   София
 

Туристи от Германия, Израел и Скандинавия дават положителен PCR с индийския щам в летните ни курорт, съобщи директорът на РЗИ в Бургас Георги Паздеров. Повечето от тях били ваксинирани.

Заради 60% по-бързото разпространение на делта-варианта и заради това, че се разпространява основно сред младите хора, които в момента и пътуват най-много, Бургас може да очаква нова вълна скоро. Тя ще е “още по-вероломна”, смята д-р Паздеров. Затова курортният град трябва максимално бързо да се подготви с COVID легла.

Това е бил и един от въпросите, обсъдени на заседание на областния щаб за борба със заразата. Той бе свикан по нареждане на здравния министър Стойчо Кацаров, който в края на миналата седмица разпореди всички областни щабове да се съберат и да се запознаят с Националния план за справяне с COVID пандемията, както и да обсъдят какви локални мерки ще се предприемат за справяне с очакваната нова вълна. До четвъртък те трябва да предадат доклади от срещите и взетите решения.

В Бургас щабът бе сформиран, след като през последните дни заболеваемостта в областта остава най-висока за страната. За последните две седмици тя стигна 30 на 100 хил. души, с което още към 20 юли Бургас се върна в жълтата зона. Решено бе да се разкрият 70 легла за неинтензивни пациенти и 4 реанимационни. Освен в Бургас това ще стане в болниците в Айтос и Поморие.

Като цяло за страната през последните 2 седмици ръстът на новите заразени е постоянен, макар още да се движи под 1% от направените тестове. Такова експоненциално нарастване на кривата се забелязваше в зародиша и на есенната вълна от 2020, и на пролетната от тази година.

“Ако не се държим прилично, през септември и октомври ни очаква вълна като в Индия”, заяви математикът проф. Огнян Кунчев пред bTV вчера. Според него още в края на август или началото на септември може да стигнем 1000 случая дневно. Заради по-високата заразност на делта-вируса до края на август 80-90% от случаите ще са с него, прогнозира той.

За да имаме поне 60% покритие с ваксините през ноември, сега трябва да се слагат по 60-70 хил. на ден, обясни той. Вместо това сме паднали на под 8000. В Европа 95% от заразените, които влизат в болница, не са били ваксинирани.

Ръст на желаещите тези дни отчита само столичната УМБАЛ “Света Анна”, затова разкри втори ваксинационен кабинет. От началото на юни досега пък били ваксинирани 30 деца над 12 г.новото нормално
07/26/2021 21:30:07

Горките туристи, ще ги линчуват и ще им набодат по още няколко ваксини, след което ще ги пратят обратно на карантина, локдаун и финално харкири задето са виновни че съществуват на този свят

1111
07/27/2021 09:09:36

И как с PCR който не различава грип от корона вирус установиха ,че са заразени с индийския щам ,а не с някой друг ?

PCR е неподходящ метод
07/27/2021 09:31:08

Ами как да разграничи, никак. Стандартния PCR, използван за масова диагностика на ковид е с фалшиво положителна грешка 30%. Т.е. имаме 30% повече заразени от реалните при този скрининг. Това се знае отдавна, още от началото на пландемията, информацията изтича от тези които се занимават с PCR. Обяснявали са и надълго и нашироко защо точно този метод не е подходящ за клинична диагностика, но това е като спор с радио – ковидиотите не признават аргументи. Метода си върви като световно признат и нямат спиране. И как ще спрат, нали PCR е един от основните двигатели на пландемията.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Направиха лицево-челюстна аутопсия на крал Ричард III

Анализирани са 9 удара по главата му Откритият скелет на крал Ричард III при разкопки на паркинг в...

Поставят диагноза на Брежнев през тоалетна чиния

На знамнателния за България 10 ноември, но през 1982 г., в 8,09 часа умира съветският вожд Леонид...

Шуман скача в Рейн, умира в лудница

Последната му творба е открита след спиритичен сеанс от  красивата цигуларка Джели д'Араню  Малко...

Защо куркат червата

Когато човек е гладен, телесните усещания са все неприятни - боли го стомахът и откъм червата се...

Тялото си произвежда дрога

Мозъкът и някои жлези произвеждат силни химикали, които влияят на настроението, мислите и...

Що е дрога?

Дрога е всяка психоактивна субстанция, водеща до злоупотреба и зависимост. Популярната представа за...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...