26°C   София
 

Все още не е изградена система на психиатрично обслужване според принципите достъпност, координираност и непрекъснатост на грижите. Това е основният извод от одита на Сметната палата "Ефективност на системата на психиатричното обслужване". Той е за периода от 1.1.2017 г. до 31.12.2019 г. , съобщи "Дарик".

Според данни от документа през 2017 г. пожизнените чести психични разстройства у нас засягат 14,54% от всички българи. Но психиатричните услуги у нас се свеждат до болнично лечение, защото болниците не се финансират за проследяване, поддържащо лечение, рехабилитация и ресоциализация.

Поради това в държавните психиатрии десетки пациенти не са на лечение. Но те не се изписват, тъй като няма къде да бъдат настанени и живеят там, посочват от Сметната палата. Така болниците са принудени да поемат и ролята на домове за хора с психични разстройства - практика, която е от десетилетия. Неприемливо лоши, пренаселени и нехигиенични са всички съоръженията за тези болници - стаи, кабинети и т.н.

"Финансирането на държавните психиатрии е чрез бюджет, определен на исторически принцип, необвързан с обема на дейността. Невъзможно е да се измери ефикасността и ефективността на тези публични разходи", се казва в доклада.

Парите, планирани за психично здраве, нарастват от 53,38 млн. лв. за 2017 г. на 65,932 млн. за 2019 г. Въпреки това системата не е осигурена финансово, за да функционира ефективно.

"Това води, освен до неприемливи условия за пациентите, и до други сериозни последици - липса на персонал, на инвестиции в обучение, лош морал и отношение към болните."

Крайно неравномерно е разпределението на кабинетите в градовете. Най-много има в София, Пловдив и Варна, най-малко в Смолян, Разград и Монтана. В извънболничните центрове липсват социални работници и психолози за социално-рехабилитационни дейности. Има недостиг на детска психиатри и на легла за лечение на деца и юноши.

Анализи на РЗИ показват, че през 2017г. в 19 области има под 1 психиатър на 10 000 души население. През 2018 г. така е в 18 области. През 2019 г. - в 21 области. 

Още няма единна информационна система, която да гарантира не само информираното управление, но и адекватното проследяване и лечение на пациентите; програми за лечение на хранителни разстройства; детски аутизъм, разстройства на развитието; поведенчески разстройства и др.

"Начинът на регистрация и събиране на данни поражда съмнения в тяхната достоверност".

Сериозен проблем са и нагласите на обществото към психично болните - те продължават да бъдат стигматизиращи и често дискриминационни. Напускайки болницата, те попадат в нетолерантна среда, включително и сред най-близките им хора.....
07/26/2021 22:29:43

ne znaia . moje bi e taka ....

психо-пландемията ковид в действие
07/26/2021 22:36:46

След психо-пландемията ковид сигурно са и повече…

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Направиха лицево-челюстна аутопсия на крал Ричард III

Анализирани са 9 удара по главата му Откритият скелет на крал Ричард III при разкопки на паркинг в...

Поставят диагноза на Брежнев през тоалетна чиния

На знамнателния за България 10 ноември, но през 1982 г., в 8,09 часа умира съветският вожд Леонид...

Шуман скача в Рейн, умира в лудница

Последната му творба е открита след спиритичен сеанс от  красивата цигуларка Джели д'Араню  Малко...

Защо куркат червата

Когато човек е гладен, телесните усещания са все неприятни - боли го стомахът и откъм червата се...

Тялото си произвежда дрога

Мозъкът и някои жлези произвеждат силни химикали, които влияят на настроението, мислите и...

Що е дрога?

Дрога е всяка психоактивна субстанция, водеща до злоупотреба и зависимост. Популярната представа за...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...