26°C   София
 

Ваксините срещу COVID-19 са толкова безопасни за хората с неврологични болести, колкото и за всеки друг човек, обяви здравното министерство. То цитира проф. Димитър Масларов, шеф на Клиниката по нервни болести в Първа градска болница в София. Имунизацията е дори по-полезна за тях, смята той, тъй като боледуването от коронавирусната инфекция е с непредсказуема тежест и изход, предаде БТА. 

Доскоро се е възприемало, че кръвно-мозъчната бариера пречи за  на вируса да прониква в мозъка. Нови доказателства показват, че той атакува директно невроните, намалява притока на кръв към мозъка и задейства производството на имунни молекули, които увреждат мозъчните клетки.

Астроцитите са от клетките, които изграждат мозъка. Те осигуряват хранителни вещества и поддържат функцията му. Но работят неправилно при засягане на генната експресия. Инфектираните астроцити могат да обяснят неврологични синдроми като умора, депресия и "мозъчна мъгла".

Перицитите са клетки в най-малките кръвоносни съдове в тялото и в мозъка. Опити доказват, че заразяването с COVID-19 блокира рецепторите върху перицитите, което свива капилярите и намалява кръвоснабдяването в съответната зона.

От всички синдроми острата енцефалопатия е най-често срещаният. Проявява се при 50-80% от болните. Процентът расте с възрастта и с продължителността на лечението в реанимация. То поражда и невропатии и миопатии. Лекуваните се оценяват за когнитивни увреди, психическа и/или физическа инвалидизация, за да се предотврати т.нар. "синдром след лечение в интензивно отделение".

Болните от паркинсон трябва да се ваксинират приоритетно, тъй като са предимно старци и са изложени на по-висок риск от тежък COVID-19 и смърт. Болните от множествена склероза също трябва да се ваксинират след оценка на състоянието им и провежданата клетъчно-изчерпваща терапия. Страдащите от хорея на Хънтингтън или от деменция са особено склонни към дихателни инфекции или пневмонии и се съветват да спазват стриктно противоепидемичните мерки, заявява проф. Масларов.

Хора с невромускулни заболявания и особено засягащи дихателната функция, трябва да си стоят вкъщи, за да се опазят от зараза, тъй като се очаква въздействието й ще бъде по-сериозно.

Лечението на COVID-19 включва антивирусни, имуномодулаторни и имуносупресивни средства. Те взаимодействат с някои антиепилептични медикаменти и тряабва да се оптимизират дозите им.

Към ваксиниране на болните трябва да се пристъпи в първия възможен момент, когато не са в тласък или обостряне. Изборът на препарат трябва да се обсъди с лекуващия невролог, казва проф. Масларов.колкото толкова
07/26/2021 19:32:47

Значи опасни!

нипо старо не е забравено...
07/26/2021 21:41:13

Ние от соцлагера сме преживели повече, отколкото нормален човек би си представил. Имаме достатъчно опит и чувствителност към всичко що е пропаганда и лъжи на едро. Още от времената на Чернобил си знаем неотменното правило – когато властите искат да излъжат и скрият че нещо е опасно, те твърдят на всеослушание че нищо му няма, и даже го хвалят. И обратното – когато властите яростно оплюват нещо или някого – спокойно може да приемем това/този за безопасен и полезен

полезните ковид ваксини
07/26/2021 23:41:54

Като са безполезни за хобита, сега се чудят каква „полезност“ да им измислят, за да се бодем

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Направиха лицево-челюстна аутопсия на крал Ричард III

Анализирани са 9 удара по главата му Откритият скелет на крал Ричард III при разкопки на паркинг в...

Поставят диагноза на Брежнев през тоалетна чиния

На знамнателния за България 10 ноември, но през 1982 г., в 8,09 часа умира съветският вожд Леонид...

Шуман скача в Рейн, умира в лудница

Последната му творба е открита след спиритичен сеанс от  красивата цигуларка Джели д'Араню  Малко...

Защо куркат червата

Когато човек е гладен, телесните усещания са все неприятни - боли го стомахът и откъм червата се...

Тялото си произвежда дрога

Мозъкът и някои жлези произвеждат силни химикали, които влияят на настроението, мислите и...

Що е дрога?

Дрога е всяка психоактивна субстанция, водеща до злоупотреба и зависимост. Популярната представа за...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...