Червените и преработените меса увеличават риска от развитие на сърдечносъдови заболявания, пише "МедикълЕкспрес" и цитира голямо проучване на Оксфордския университет.

То обхванало над 1,4 млн. души за период от 30 г. Всеки е попълвал въпросник за хранителните си навици и е проследено здравословното му състояние. Заключенията от анализа показват, че консумацията на 50 г на ден преработени меса (бекон, шунка и колбаси) увеличава риска от коронарна болест на сърцето с 18%. Потреблението на 50 г дневно на непреработени червени меса (свинско, агнешко и говеждо) повишава риска с 9%. Учените не могат да установят ясна връзка между яденето на пиле или пуйка и коронарната болест.

Причина може да е високото съдържание на наситени мазнини в червеното месо и на сол в колбасите. Високият прием на наситени мазнини повишава нивата на т.нар. лош холестерол, а прекалената консумация на сол повишава кръвното налягане.

Холестеролът и високото кръвно са рискови фактори за болестта.