Да не бъде създавана отделна клинична пътека за пост-COVID, а лечението му да бъде вкарано в съществуващите.

Този вариант ще обсъждат лекарският съюз и здравната каса, така че да се обхване лечението на състояния и заболявания, предизвикани от коронавирусната инфекция, научи “24 часа”.

Разговори по тази тема обаче могат да започнат наесен заедно с тези за новия рамков договор. Промяната не можела да стане преди началото на 2022 г., защото трябвало да има яснота за бюджета на НЗОК.

Идеята е в наличните клинични пътеки да се добави код, чрез който да се отчита, че лечението на дадения пациент е по повод прекаран COVID, обясниха медици.

Те са категорични, че трябва да има начин, по който да се отчита, че има такива състояния и че те подлежат на лечение, но не може за всеки вирус да се създава отделна клинична пътека.

Според проф. Асен Балтов шефът на НЗОК проф. Петко Салчев е получил предложение за пост-COVID пътека още през декември, но тя не е била създадена. Лекари искат специална пътека от миналата година.

Най-често коронавирусът засяга бъбреците, черния дроб, сърцето, белите дробове, води до тромбози на вени и артерии на крайниците, до васкулити, разтройва много тежко и ендокринните заболявания, най-вече диабета. Инсултите в резултат на COVID също зачестиха.

За всички тях трябва да има административно лесен и бърз начин, по който да се отчитат пациентите, за да не се допуска ситуацията, в която са поставени всички болници в момента, не само “Пирогов”, да търсят най-близката по симптоми пътека и да отчетат пациента си по нея, за да получат заплащане за лечението му.