35°C   София
 

“Свободна Европа” съобщи, че ДАНС и комисията на Цацаров проверяват депутата за пране на пари

Той потвърди, че е консултирал компанията Enzolytics, получавал е акции вместо пари и през 2021 г. ги е продал за 1,6 млн. долара

Как се перат пари с електронни акции? Това е смешно! Така отговори депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов, попитан от “24 часа” дали е проверяван от службите заради продажбата през 2021 г. на акции от американска компания, печелейки от тази сделка 1,6 млн. долара.

“Свободна Европа” съобщи, че спецслужбите ни проверявали политика заради внушителната печалба и съмнения за пране на пари.

Според публикацията Иванов, който е лекар, е консултат от 2018 г. към американската фирма за лекарства Enzolytics. “Свободна Европа” уточни, че тя се ръководи от българина Хари Жабилов. Той нашумя в България преди десетилетие, когато се разработва препарат за лечение на ХИВ и няколко вида рак,  тестван още преди 1989 г. от покойния му баща.

Вместо пари като възнаграждение депутатът Иванов получавал акции на компанията, а част от тях продал на фондовата борса в Ню Йорк.

ДАНС засича тази сделка и информира комисията на Сотир Цацаров.   Тя събира документи и сведения от Иванов и ги праща на прокуратурата.

“Работя повече от 6 г. по проект ITV1 за имуномодулатор - лекарство за хора с имунен дефицит. Получих договора с доста закъснения. Сключих го през 2018 г. Сега за България за пръв път ще се произвежда биологичен препарат оригинал. Благодарение на работата ми ще се произвежда в Радомир, а не в Кентъки например. Освен това в България ще се правят клиничните проучвания”, разясни Иванов.

Каза и че е получавал акции вместо хонорари за консултантската си работа. Било негово желание да не взема заплата. Така се сдобил с 20 млн. акции на фиксирана цена от 0,0001 долара всяка. Това прави обща сума от 2000 долара, а под 5000 лв. няма задължение да се декларират.

Според депутата фирмата има общо 3 млрд. акции, а пазарната им капитализация е 565 млн. долара.

“Как мога да повлияя на една чуждестранна борса?”, пита Иванов. Освен че е дал документи на КПКОНПИ, и Комисията за финансов надзор е получила документи от фирмата брокер, която е търгувала с акциите на Иванов.

“Два пъти ме повикаха от КПКОНПИ. Бях в предизборна кампания и затова бях с имунитет. Но не ме призоваха по законния ред с официална призовка, а по телефона, за справка”, разказа Лъчезар Иванов.

Финансови данни показват, че акциите на Enzolytics рязко са поскъпнали през февруари на 0,8290 долара.

Милионер ли е Иванов? “Да, така е. Не го крия. Взел съм акциите на 0,0001 долара, а реално си ги получих тази година. Сега са по-скъпи и си ги декларирах при влизане в 46-ото НС. Нямам никакви притеснения”, отговори той.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Едва сега се разбра как е умрял Чехов

В семейството на Чехов от охтика умират четирима, сред които брат му и леля му, с която живеят...

Свръхчовекът Ницше рухва от деменция

Ако съди по трудовете му, възхвалата на свръхчовека и унищожителните му насмешки по адрес на...

100 милиона осиротяват след третия инфаркт на Насър

Президентът на Египет Гамал Абдел Насър за огромно разочарование на колегата си Тодор Живков беше и...

Кои лекарства се пият с най-много боязън

Който държи на здравето си, при всяко усещане за нещо нередно и особено при болка ходи при личния...

Лошият дъх е от сяра в устата

Ако имате лош дъх, не проклинайте късмета си - има го всеки четвърти. Миризмата от устата се нарича...

Вече и у нас присаждат фекалии!

От редактора: Тази статия е писана малко преди да стане известно, че присаждането на фекалии е...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...