36°C   София
 

Спадането на случаите на COVID-19 в България спря, оттук нататък очакваме повишаване. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Според него по-силно разрастване на заразата ще има през август.

България е със 141 случая на 1 млн. население на 14-дневна база. В Европа заболеваемостта е в много широки граници - във Великобритания например е 8300, в Кипър - 15 хил. Кунчев допусна през септември и България да достигне такива нива.

"България продължава да е част от зоните в Европа с най-ниска заболеваемост. Последните няколко дни наблюдаваме задържане на темповете и обръщане на тренда. Засега е в по-малки размери и смятам, че до края на юни ще е сравнително спокойна обстановката с леко повишаване на броя на случаите, след което вероятно ще видим ускорението, на което сме свидетели сега в някои страни", обясни той. Понастоящем България е една от страните и с най-ниско разпространение на индийския вариант на коронавируса - под 30%, а във Франция е 68%, в Германия - 74%, в САЩ - 93%.

Завършена имунизация срещу коронавирус имат едва 16% от населението, каза още доцентът.

"Много фирми вече дават допълнителни стимули - 1 допълнителен ден отпуск, 80 лева под формата на ваучер", съобщи Кунчев, като даде пример с фирмата - концесионер на летищата във Варна и Бургас. Той с интерес слудял и Гърция, където правителството дава 150 евро на млади хора, които се ваксинират.

Да се предвиди задължително ваксиниране в определени сфери като медици и работещи в центровете за възрастни хора, предложи Кунчев, но уточни, че не ангажира здравното министерство с тази позиция.

"Ако някой откаже, практиките са различни в страните. В Русия например тези хора директно излизат в неплатен отпуск, другаде им казват, че при тези условия не могат да работят с пациенти и това се отразява на заплащането им", обясни Кунчев.

Според него стимулите и задължителното ваксиниране трябва да се обсъдят в обществото, парламента и Министерския съвет.НЕ НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ВАКСИНИРАНЕ!
07/21/2021 22:04:03

Аз предлагам задължителна терминация за Кунчев. Сега и веднага! Хора, правата и свободите ви са ДИРЕКТНО застрашени с въвеждането на задължителна ковид-ваксинация, погазва се КОНСТИТУЦИЯТА! И смее да дава за пример страни, в които масовото ваксиниране изкара кирливите ризи на ваксините - те не спират ковида! Каква им е реалната функция обаче на тези ваксини, предстои да видим! Реално ще ни задължават да е бодем с неща, на които ОФИЦИАЛНО си пише че са експериментални и трябва да се ползват само в извънредни случаи!

жълта звезда
07/21/2021 22:10:33

Не си мислете че като пуснете дявола в мазето, той ще си остане там и няма да овършее цялата къща! Веднъж стане ли задължително за някои категории, бързо ще стане за всички. Така се раждат диктатурите, нищо ново под слънцето. Ковид-диктатурата или новия световен ред, както щете го наречете, няма как да е нещо по-различно... И ВСИЧКИ диктатури, до една, са идвали винаги в името на най-благовидни и общочовешки каузи. Каква по-хуманна кауза от опазване на общочовешкото здраве! Нищо че ще е за сметка на личното, но на кой му пука...

оруел завинаги
07/21/2021 22:15:54

"Работата във фермата не беше задължителна, но животните, които отказваха да я вършат получаваха половин дажба" - из романа "Фермата", Джорж Оруел

противоконституционен акт!
07/21/2021 22:22:00

С този противо конституционе акт, освен основните злини, предстоят и други, не по-малко важни - разбиване на здравеопазането и социалните услуги! Началото бе поставено с локдауните - дистанционно обучение, често затваряне на детски градини и учебни заведения. И особено - блокиране на нормалната работа на болниците, които отказваха да приемат друго освен ковид!

ковид лъжи
07/21/2021 22:40:53

Първо - препаратите са още в изпитателен срок! Което означава, че някой кара хората да се подлагат на опити! Да стават опитни зайчета! Безплатно, без наблюдение от лекари и без пълни изследвания преди това. Второ - казва ти се, че единствено ти си отговорен за здравето и живота си, ако си сложиш препарата. Подписваш информирано съгласие. Никой от тях - нито производител, нито лекар, нито правителство, нито една институция не ти дава гаранция за БЕЗВРЕДНОСТ! Никой, освен теб самия, не ти подписва абсолютно нищичко за твоя сигурност! Заради това смятам, че ВСЕКИ, който настоява хората да си набият нещо, което е в изпитателен срок и за което никой не гарантира пълна безвредност, РАБОТИ СРЕЩУ НАРОДА!

ковид лъжи
07/21/2021 22:44:45

1. Не те изследват преди боцкането - сам решаваш. 2. Отказват да търсят доказателства за вече наличен имунитет и да видят общата картинка, т. е. дали няма вече достатъчно преболедували сред цялото население. И то научно обосновани доказателства, а не разни антитела дето ту ги има, ту ги няма. 3. Административно отмениха изискването за съхранение на препаратите на - 70°С, а сега им удължиха и срока на годност до 2023 г. Нови изпитания, научни проверки - забрави! Който иска да вярва, но тука няма нищо научно!

дявола е в числата
07/21/2021 22:55:25

Да чете Кунчев: В последната техническа справка 18 на Британското здравно министерство от 9-ти юли има следните данни: Напълно ваксинирани с двете дози Делта случаи 10834, от които 118 са фатални, сиреч умрели. Неваксинираните Делта случаи са 71932, от които 92 са починали Ето и официалния линк, за доказателство (пдф-файл), на страница 16 е конкретната информация: https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1001358/Variants_of_Concern_VOC_Technical_Briefing_18.pdf

новия световен ред
07/21/2021 23:00:22

Извънредното положение, както и маските, мерките, локдауните и ваксините не са въведени за да се махнат, ама ще го разберете малко по-късно...

противоконституционен акт!
07/21/2021 23:03:45

Конституция на България Чл. 29. (1) ..... (2) Никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие. В момента всички налични ваксини са одобрени от европейската агенция по лекарства "ПОД УСЛОВИЕ" Според конституцията без доброволното ти писмено съгласие няма как да ти сложат ваксина. Затова са и декларациите, които се попълват. Разбира се, нищо чудно скоро ковидиотите да обявят ваксините за финален, а не експериментален продукт, но смяната на етикетчето не променя този факт...

противоконституционен акт!
07/21/2021 23:06:35

"Чл. 57. (1) Основните права на гражданите са неотменими. (2) Не се допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други. (3) При обявяване на война, на военно или друго извънредно положение със закон може да бъде временно ограничено упражняването на отделни права на гражданите с изключение на правата, предвидени в чл. 28, 29, 31, ал. 1, 2 и 3, чл. 32, ал. 1 и чл. 37." Отделно налагането на санкция за неносене на маска е незаконно, защото това задължение е въведено със заповед, а не със закон!

правни съвети срещу ковидиотизма
07/21/2021 23:09:15

"Съдия Ралица Русева посочва, че в Закона за здравето има правна норма (чл. 209а), която предвижда налагане на санкция, но същата не определя вида на нарушенията, подлежащи на санкциониране, а препраща към заповеди на министъра на здравеопазването. Законът за административните нарушения и наказания (ЗАНН), обаче не допуска налагане на санкции, ако видът на нарушението не е определен със закон или подзаконов нормативен акт. Тъй като заповедите на здравния министър не са такива, то и налагането на санкции е в нарушение на Закона."

правни съвети срещу ковидиотизма
07/21/2021 23:10:55

"Важно! Ако работодател иска да се ваксинирате срещу Ковид 19 като предпоставка за започване или оставане на работа - подавайте жалба в прокуратурата за принуда по Наказателния кодекс и в Инспекцията по труда за нарушаване на Кодекса на труда. Действащото законодателство не допуска подобно поведение на работодателите. Няма действаща правна норма, по силата на която работниците и служителите да бъдат задължени да се ваксинират срещу Ковид 19."

правни съвети срещу ковидиотизма
07/21/2021 23:12:04

"За сезиране на Конституционният съд е необходимо да се подават сигнали до Омбудсманът и/или до Президентът на Република България, защото гражданин не може директно да сезира този съд. За другите нарушения може да се сезира съда и Инспекцията по труда."

информираното съгласие при ковид-ваксиниране
07/21/2021 23:14:09

Подписване на информирано съгласие при ваксиниране: "Когато се подпишеш, ти се съгласяваш, че си информиран, че ваксината е в изпитателен период до 2023 година и компанията е освободена от отговорност от Европейската агенция по лекарствата за проявата на странични ефекти. Тоест, ако те осакати и/или убие ваксината, компанията не носи отговорност за това до май месец 2023 година, поне."

от къде на къде?
07/21/2021 23:23:22

Докато фирмата производител те кара да подписваш декларация че тя НЕ носи отговорност за ваксината която ти бие, правителството също не носи отговорност за теб, ако нещо ти се случи от ваксината, както и лекарят с медицинската си експертиза не гарантира че е безопасно да се ваксинираш, значи нещо не е както трябва. Всеки бяха от отговорност, но наричат теб безотговорен, че въпреки че нямаш никакви правни гаранции се излагаш на нещо което дори създателят му не гарантира че е безвредно.....

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Прощалното писмо на Чудомир е до Тодор Живков

Преди повече от половин век слага край на живота си Чудомир, най-смешният български писател. Той...

Ван Гог си реже ухото и накрая се гръмва

Още като дете Винсент ван Гог сериозно тревожел родителите си. Бил своенравен, а според...

Няма ген на дълголетието

Само 1 от 10 столетници може да предаде на своите потомци шанса и те да изкарат до 100 години,...

Кои лекарства се пият с най-много боязън

Който държи на здравето си, при всяко усещане за нещо нередно и особено при болка ходи при личния...

Лошият дъх е от сяра в устата

Ако имате лош дъх, не проклинайте късмета си - има го всеки четвърти. Миризмата от устата се нарича...

Вече и у нас присаждат фекалии!

От редактора: Тази статия е писана малко преди да стане известно, че присаждането на фекалии е...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...