Спадането на случаите на COVID-19 в България спря, оттук нататък очакваме повишаване. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Според него по-силно разрастване на заразата ще има през август.

България е със 141 случая на 1 млн. население на 14-дневна база. В Европа заболеваемостта е в много широки граници - във Великобритания например е 8300, в Кипър - 15 хил. Кунчев допусна през септември и България да достигне такива нива.

"България продължава да е част от зоните в Европа с най-ниска заболеваемост. Последните няколко дни наблюдаваме задържане на темповете и обръщане на тренда. Засега е в по-малки размери и смятам, че до края на юни ще е сравнително спокойна обстановката с леко повишаване на броя на случаите, след което вероятно ще видим ускорението, на което сме свидетели сега в някои страни", обясни той. Понастоящем България е една от страните и с най-ниско разпространение на индийския вариант на коронавируса - под 30%, а във Франция е 68%, в Германия - 74%, в САЩ - 93%.

Завършена имунизация срещу коронавирус имат едва 16% от населението, каза още доцентът.

"Много фирми вече дават допълнителни стимули - 1 допълнителен ден отпуск, 80 лева под формата на ваучер", съобщи Кунчев, като даде пример с фирмата - концесионер на летищата във Варна и Бургас. Той с интерес слудял и Гърция, където правителството дава 150 евро на млади хора, които се ваксинират.

Да се предвиди задължително ваксиниране в определени сфери като медици и работещи в центровете за възрастни хора, предложи Кунчев, но уточни, че не ангажира здравното министерство с тази позиция.

"Ако някой откаже, практиките са различни в страните. В Русия например тези хора директно излизат в неплатен отпуск, другаде им казват, че при тези условия не могат да работят с пациенти и това се отразява на заплащането им", обясни Кунчев.

Според него стимулите и задължителното ваксиниране трябва да се обсъдят в обществото, парламента и Министерския съвет.