36°C   София
 

"Не чакайте есента, ваксинирайте се сега, за да бъдете максимално дълго предпазени. В края на лятото се очаква нова вълна на COVID-19 и няма причина да чакате. В момента имаме намаляване на новите случаи", казва във видеопослание д-р Христиана Бацелова, която е член на Международната асоциация на епидемиолозите. Тя преподава в катедрата "Епидемиология и медицина на бедствените ситуации" към Медицинския университет в Пловдив.

Видеопосланието на д-р Бацелова е публикувано в страницата във фейсбук на Министерството на образованието и науката, предава БТА.

"Ако не успеем да ваксинираме голяма част от населението в България, ще има и следваща вълна от COVID-19. И за съжаление, сме с много нисък ваксинационен обхват в момента, което кара специалистите да очакват новата вълна, дори не през есента, а още сега, може би в края на август. COVID-19 е болест, която е като руска рулетка, и не се знае кой ще боледува леко, и кой ще боледува тежко", казва д-р Христиана Бацелова.

МОН започна информационна кампания за ваксинирането в системата на предучилищното и училищното образование. Идеята е заетите в системата да могат да направят информиран избор "за" или "против" ваксините.

Над 70 процента от персонала е ваксиниран срещу COVID-19 в едва 4 на сто от училищата в България. При детските градини този дял е 3 на сто. В почти две трети от училищата ваксинираните педагогически и непедагогически специалисти са под 30 процента, при детските градини такова е положението в 75 процента от екипите. Това е показало проучване на МОН, направено в началото на юли т.г. В същото време ваксинирането на заетите в детските градини и училищата е ключово важна предпоставка за спокойните присъствени учебни занятия през предстоящата учебна година.

МОН изготвя обновени насоки и полезни материали за връщането към присъствен образователен процес след продължително обучение от дистанция, както и за потенциално спешно преминаване отново към дистанционни занятия. Те ще бъдат разпространени до училищата и детските градини през регионалните управления на образованието. По предложение на социалните партньори в образованието се взе решение учителите, които се ваксинират, да получат два дни допълнителен платен отпуск. Те ще могат да го ползват по свой избор - наведнъж или на два пъти, след първата или след втората доза ваксина. Училищата, които достигнат поне 70 процента на ваксинирания персонановото нормално няма да се отмени
07/21/2021 19:12:02

Отново натиск за ваксиниране, къде с долнопробни реклами като за идиоти, къде чрез намеци за задължителност. Но наесен не ни чака нищо добро, и то не заради измислените им вълни. Чака ни въвеждане на задължително ковид ваксиниране

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Прощалното писмо на Чудомир е до Тодор Живков

Преди повече от половин век слага край на живота си Чудомир, най-смешният български писател. Той...

Ван Гог си реже ухото и накрая се гръмва

Още като дете Винсент ван Гог сериозно тревожел родителите си. Бил своенравен, а според...

Няма ген на дълголетието

Само 1 от 10 столетници може да предаде на своите потомци шанса и те да изкарат до 100 години,...

Кои лекарства се пият с най-много боязън

Който държи на здравето си, при всяко усещане за нещо нередно и особено при болка ходи при личния...

Лошият дъх е от сяра в устата

Ако имате лош дъх, не проклинайте късмета си - има го всеки четвърти. Миризмата от устата се нарича...

Вече и у нас присаждат фекалии!

От редактора: Тази статия е писана малко преди да стане известно, че присаждането на фекалии е...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...