"Не чакайте есента, ваксинирайте се сега, за да бъдете максимално дълго предпазени. В края на лятото се очаква нова вълна на COVID-19 и няма причина да чакате. В момента имаме намаляване на новите случаи", казва във видеопослание д-р Христиана Бацелова, която е член на Международната асоциация на епидемиолозите. Тя преподава в катедрата "Епидемиология и медицина на бедствените ситуации" към Медицинския университет в Пловдив.

Видеопосланието на д-р Бацелова е публикувано в страницата във фейсбук на Министерството на образованието и науката, предава БТА.

"Ако не успеем да ваксинираме голяма част от населението в България, ще има и следваща вълна от COVID-19. И за съжаление, сме с много нисък ваксинационен обхват в момента, което кара специалистите да очакват новата вълна, дори не през есента, а още сега, може би в края на август. COVID-19 е болест, която е като руска рулетка, и не се знае кой ще боледува леко, и кой ще боледува тежко", казва д-р Христиана Бацелова.

МОН започна информационна кампания за ваксинирането в системата на предучилищното и училищното образование. Идеята е заетите в системата да могат да направят информиран избор "за" или "против" ваксините.

Над 70 процента от персонала е ваксиниран срещу COVID-19 в едва 4 на сто от училищата в България. При детските градини този дял е 3 на сто. В почти две трети от училищата ваксинираните педагогически и непедагогически специалисти са под 30 процента, при детските градини такова е положението в 75 процента от екипите. Това е показало проучване на МОН, направено в началото на юли т.г. В същото време ваксинирането на заетите в детските градини и училищата е ключово важна предпоставка за спокойните присъствени учебни занятия през предстоящата учебна година.

МОН изготвя обновени насоки и полезни материали за връщането към присъствен образователен процес след продължително обучение от дистанция, както и за потенциално спешно преминаване отново към дистанционни занятия. Те ще бъдат разпространени до училищата и детските градини през регионалните управления на образованието. По предложение на социалните партньори в образованието се взе решение учителите, които се ваксинират, да получат два дни допълнителен платен отпуск. Те ще могат да го ползват по свой избор - наведнъж или на два пъти, след първата или след втората доза ваксина. Училищата, които достигнат поне 70 процента на ваксинирания персона