Смъртността при зараза с варианта Делта на новия коронавирус е относително по-ниска в сравнение с другите му разновидности, заяви руски експерт, цитиран от ТАСС.

"Не е съвсем правилно да се говори, че броят на смъртните случаи се е увеличил, защото ситуацията от пролетта на 2020 г. досега кардинално се промени...Вече не се движим на сляпо, сякаш търсим нещо в тъмна стая. Сега при по-сложно протичане на болестта, относителната смъртност безспорно е по-ниска, ако се сравнява със същия период на пролетта на 2020 г.", каза зам.-директорът по научната дейност на Централния научно-изследователски институт по епидемиология на Роспотребнадзор Александър Горелов пред телевизионния канал "Россия-24" в отговор на въпрос за смъртността от варианта Делта, предава БТА.

Горелов отбеляза още, че инфекцията от новия коронавирус се е "подмладила". "Сега основният контингент заболели е сред хора на възраст 14-29 години", каза той.

От началото на пандемията от новия коронавирус в света се заразиха около 191 млн. души и повече от 4,1 млн. души починаха от инфекцията.