През пролетта на 1905 г. парижани се втурват към нов магазин на разкошния булевард близо до Театър дьо водевил. Те отиват там не за кроасани или камамбер, а за кофички кисело мляко. Смятат, че те могат да предотвратят стареенето, пише платформата chronicle.bg. По онова време мания за кисело мляко бързо се разгръща и от двете страни на Атлантика, а нейн баща е руски биолог, който ще стане нобелист по физиология и медицина.

Иля Мечников от Института Пастьор неволно стартира манията по киселото мляко на 8 юни 1904 г. В своя лекция казва, че стареенето е заради вредни бактерии в червата. Той призовава публиката да вари плодовете и зеленчуците и по всякакъв начин да пречи на вредните бактерии да влизат в тялото. И че в червата трябва да се култивират полезни бактерии, а това се постига най-добре с ядене на кисело мляко.

Мечников и неговите асистенти показват, че киселото мляко не се разваля поради киселинността му: В експериментите им микробите превръщат млечната захар в млечна киселина и тя убива микробите, причиняващи гниене. Той допуска, че ако тези микроби произвеждат еднаква киселинност в човешкото черво, биха спрели „чревната гнилост“, която според него причинява стареенето. Най-добрата според него е бациликус булгарикус – бактерия, открита в киселото мляко от България.

„Този микроб се открива в киселото мляко, консумирано в големи количества от българите в регион, известен с дълголетието на жителите му“, казва Мечников парижката си лекция. „Ето защо има причина да се предполага, че въвеждането на българско кисело мляко в диетата може да намали вредния ефект на чревната флора.“

На другия ден лекцията е на първа страница на вестниците и голямата тема на Париж. Мечников е представил идеите си като хипотеза, но това не личи от текстовете в пресата. „Тези от вас, мили дами и блестящи господа, които не искат да остаряват или да умрат, ето ценната рецепта: яжте кисело мляко!“, пише популярният всекидневник Le Temps.

И новината скоро минава отвъд френските граници. В Англия сп. Pall Mall прави интервю с Мечников под заглавието „Може ли старостта да се излекува?“ А в САЩ в. Chicago Daily Tribune пише в статия със заглавие „Киселото мляко е еликсир: Тайната на дългия живот, открита от проф. Мечников“. „На всеки, който иска да стигне дълбока старост, проф. Мечников препоръчва да следва примера на българите, които се отличават със своето дълголетие и консумират големи количества от тази евтина и лесно приготвяна напитка“.

Скоро реклами в Le Figaro канят обществеността „да опита вкусното българско подквасено мляко, което знаменитият Мечников препоръчва за потискане на пагубните последици от старостта“, изпращайки парижани до този магазин.

Неспособен да отговори на наплива от писма, в които го молят за информация за новия еликсир на младостта, през есента на 1905 г. Мечников пуска брошура, в която се опитва да обясни какво се случва. „Не гледаме на млечните микроби като на еликсир на дълголетието или като средство срещу стареене“, пише той. „Този въпрос ще бъде решен само в по-близко или по-далечно бъдеще.“

Но е твърде късно. Изявлението не може да потуши жажда за кисело мляко. Бидейки евтино и безопасно, то има убедително предимство пред тогавашните методи за удължаване на живота - прахове със злато, които китайският император пиел за безсмъртие, или кръвопреливане, с което в двора на Луи XIV са се опитвали да се подмладят.

Консервирането на мляко по този начин се практикува от древността в топли райони по света. Вкусът и текстурата зависят от използваните бактерии, а ако се ползва и мая, която ферментира част от млечната захар в алкохол, киселото мляко може дори да стане алкохолно.

В края на 19 век понякога се рекламират ферментирали продукти като например кумис, напитка от степите на Централна Азия, приготвена от кобилово мляко. С нея подхранват хората с туберкулоза и други болести. Повечето европейци и американци обаче опитват такива млека само по време на екзотични пътувания. „Ако човек не може да свикне с киселото мляко, той не е за Кавказ“, предупреждава британски алпинист в книга от 1896 г.

Но лекцията на Мечников предизвиква изключително търсене на бактериални култури, които вкисват млякото. Лекари от цял свят телеграфират на Института Пастьор или дори пътуват до Париж. Сред тях е един американец с големи мустаци, който управлява санаториум в Батъл Крийк, Мичиган. В него прилага собствена версия за здравословен живот, базирана на вегетарианство, гимнастика и сексуално въздържание – името му е Джон Харви Келог, основателят на компанията за мюсли.

Лекарите по целия свят започват да предписват кисело мляко за всичко – от гонорея до парадонтозао. Дават го против подагра, ревматизъм и запушване на артериите. Доклад във Великобритания, озаглавен „За употребата на кисело мляко при лечението на някои форми на хронично нездравословно състояние“, препоръчва да се дава кисело мляко при подготовка за операция като дезинфектант на храносмилателния тракт.

И както при всяко лекарство предупреждават за странични ефекти. „Може би е добре да насочим вниманието на онези, които желаят да опитат това лечение с кисело мляко, към факта, че трябва да се уверят, че са годни за това. Следователно трябва да се консултират с лекар“, пише Lancet. А The British Medical Journal: „Йогуртът може да се използва за неопределено време без вредни резултати, ако дозата не е твърде голяма – 1 килограм на ден не бива да се превишава.“

Понякога лекарите остро критикуват обещанието за удължаване на живота, което подхранва истерията по млякото. „Foods and Their Adulteration“, авторитетна книга, публикувана във Филаделфия, добавя към изданието си от 1907 г. раздел „Кисело мляко и дълголетие“. В него авторът Харви Уили се опитва да разсее мистиката за връзката между киселото мляко и дълголетието. „Прекалените твърдения“, пише той, „служат само да докарат целия предмет на употребата на кисело мляко към заслужено презрение.“

Но лесната рецепта за дълголетие е твърде примамлива, за да бъде изоставена бързо.

Когато Мечников получава Нобелова награда през 1908 г. – за новаторските си изследвания върху имунитета в продължение на около две десетилетия, преди да се заеме с темата за стареенето – апетитът към киселото мляко само нараства.

Освен това Мечников разпалва въображението на всички, като твърди в своите трудове, че ако науката намери начин да „излекува“ стареенето, хората могат да живеят 150 години.

Илюстрации: Pixabay
Илюстрации: Pixabay