За момента нямаме увеличаване на броя на хоспитализираните с коронавирус. В страните с най-високо ваксинално покритие сега има и най-много случаи на COVID, каза по БНР д-р Атанас Мангъров, началник на COVID клиниката в Инфекциозна болница в София.

„Имаме хора, които са ваксинирани и са се разболели. Хора, които са го прекарали и да са се разболели пак – нямаме. Но да оставим нашата страна, защото не сме шампиони по имунизациите. Но в страни, които са най-имунизирани – Великобритания, Гърция, Израел, Испания, там сега има увеличение на случаите на COVID. И това са ваксинирани хора. Какъв извод да си направим?“, каза още той.

„Не и не бих препоръчал на никого да ваксинира децата си. За да се стигне до разрешение на една ваксина да бъде прилагана в детската възраст, тя трябва да е получила всички разрешения за другите възрасти - т.е. най-най-най накрая. Ковидът не е проблем за децата, Казва се да ги ваксинираме, за да не разпространяват ковида. Видя се много ясно, че това не е вярно и то не се случи“, каза Мангъров.

Според него мерките не работят. Ако работеха, когато бяха налагани най-стриктно – нямаше да се стигне до това, което се случва в Гърция и Франция. И всички опити хората да се ваксинират насилствено граничат с медицински фашизъм, каза още той.

Запитан как гледа на задължителната ваксинация на нашите здравни работници по подобие на мярката в други страни, Мангъров заяви: „Кой и на какво основание ще ме накара да подпиша декларация, че поемам отговорността да се ваксинирам за нещо, което не е минало всички процедури на изпитване? Ако българските медици се съгласят, нека да го направят. Който иска, нека да се ваксинира. Но да карат медици, учители да се ваксинират насилствено под най-благовидни предлози, това е много лошо. Това е ужасно, това е фашизъм.“

В случая с „Пирогов“ няма нищо медицинско. Там става дума за „касова медицина“, която няма нищо общо с истинската, коментира Мангъров.   „Всички тези магарии, които стават, за които се уволняват, назначават, причината е тази – за да изкарат лекарите своите възнаграждения, те трябва да правят всевъзможни фокуси, за да получат т.нар. клинични пътеки“. 

„И много често се получава така, че за да изкараме нашите мършави 100 лева, ние трябва да похарчим 1000 лева, защото трябва да напишем такива клинични пътеки. За съжаление ние се варим в този сос от 20 и няколко години и за съжаление д-р Кацаров е един от тези, които са автори на тази глупост.“